Dijital Tekstil Baskı Pazarının, 2029 Yılına Kadar %12,84 Oranında Büyümesi Bekleniyor
2023 yılında pazar büyüklüğü 2,95 milyar dolar olan dijital tekstil baskı sektörünün, 2024-2029 yıllarını kapsayan beş yıllık süre içerisinde %12,84 Yıllık Bileşik Büyüme Oranı’na (YBBO) ulaşması bekleniyor. 2030 yılında ise tahmini gelir beklentisinin 7,55 milyar dolara ulaşması ön görülüyor.
Halihazırda dijital teknoloji, tekstil baskı endüstrisinde %10’dan daha az bir paya sahip bulunuyor. Bununla birlikte dijitalleşmenin benimsenmesi önemli ölçüde artıyor ve dijital tekstil baskısının on yıl içinde tekstil baskı endüstrisinin en az dörtte birini (%25) elinde tutması bekleniyor.
Baskılı tekstillere yönelik talepteki artış nedeniyle sektörün önemli ölçüde büyüyeceği tahmin ediliyor. Yüksek güvenilirlik, kesintisiz baskı, uygun maliyetli üretim ve tasarım çok yönlülüğü gibi faktörler, baskılı tekstillerin dünya çapında büyümesine olumlu katkıda bulunuyor. Ayrıca dijital tekstil baskısında kısa tirajlı üretimle birlikte örneklemede ekran maliyetinin ortadan kaldırılmasının, tekniğin kitlesel kişiselleştirmedeki nüfuzunu arttırması ve böylece pazar hacmini genişletmesi bekleniyor.
Grand View Research tarafından yayınlanan rapora göre, küresel dijital tekstil baskı pazarı büyüklüğü, 2022 yılında 2.669,9 milyar dolar olarak gerçekleştirildi. 2023’teki pazar büyüklüğü değeri, 2,95 milyar dolarken 2030 yılında gelir tahmini, 7,55 milyar dolara ulaşması ön görülüyor. 2024-2029 yıllarını kapsayan süre içerisinde dijital tekstil baskı pazarının %12,84 oranında büyümesi bekleniyor.
E-Ticaret Portallarındaki Hazır Giyim Satışları, Dijital Tekstil Baskı Pazarına Katkı Sağlıyor
Dijital kumaş baskısının giderek daha fazla benimsenmesinin özellikle Asya Pasifik pazarlarındaki büyümeyi arttıracağı düşünülüyor. Asya Pasifik’in Hindistan, Çin, Japonya, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde baskılı giyim tüketiminin artmasıyla 2019-2025 yılları arasında pazar büyüklüğü %9,5’lik YBBO’na ulaşacak. Ayrıca Çin, Hindistan, Tayland ve Bangladeş’te e-ticaret portallarındaki hazır giyim satış hacimlerinin pazara katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Çin ve Hindistan’da kumaş üretimi ve baskı yatırımlarını teşvik etmeye yönelik olumlu hükümet düzenlemeleri gerçekleştiriliyor.
Gelişmekte olan ülkelerde de kişi başına harcanabilir gelirde görülen artış, dijital baskılı tasarım trendlerinin hızla benimsenmesi nedeniyle pazarda büyüme gerçekleşmesi ön görülüyor. Baskılı tekstillerin araç içi dekor ve araç giydirmede artan kullanımının da hedef pazarın genişlemesine katkıda bulunması öngörülüyor. Ancak boya ve baskı kafaları gibi hammaddelerin dalgalanan maliyeti, boyaların zararlı etkileri ve dijital tekstil baskı makinelerinin yüksek maliyetinin pazarın genişlemesini belirli bir ölçüde kısıtlaması tahmin ediliyor. Bununla birlikte tekstil uygulamaları için katmanlı üretim gibi teknolojik gelişmelerin gelecekte pazar için yeni fırsatlar yaratması bekleniyor.
Dijital tekstil baskı sektörü; giyim, çarşaf, afiş, spor giyim, araç giydirme, iç mekân tekstili gibi çeşitli tekstil türlerinde kullanılıyor. Sektörün büyümesi aynı zamanda hızla değişen moda trendlerine ve üreticilerin güncel kalabilmek için bu trendleri hızlı bir şekilde benimseme ihtiyacına da bağlı gelişiyor.
Tüketici tercihinin çevre dostu ve yüksek kaliteli ürünlere evrilmesi nedeniyle kilit oyuncular, geleneksel boyalara göre çevre dostu seçenekler olan eko-solvent boyalarla yeni ürün lansmanlarına odaklanıyor. Pazar oyuncuları, hedef sektördeki paylarını genişletmek için satın almalar, iş birlikleri ve yeni ürün lansmanları gibi girişimlerde bulunuyor.
Dijital Tekstil Baskısında Kumaş Üzerine Renk, Geometri ve Grafikler Basılabiliyor
Tekstil baskı endüstrisinde dijital teknolojinin veya dijital baskı makinelerinin kullanımı ‘dijital tekstil baskısı’ olarak adlandırılıyor. Geleneksel tekstil baskı mekanizmasıyla karşılaştırıldığında kumaş seçimi ve ön işlemesi gibi dijital prosedürleriyle benzerlik gösteriyor. Kumaş, baskı makinesinden çok yüksek bir hızda geçerek buhar, yıkama ve kuru muamele alıyor.
Geleneksel ve dijital tekstil baskısı arasındaki en büyük fark, kumaş üzerine renk, geometri ve grafiklerin basılabilmesi. Geleneksel yöntem, desenlere sahip döner ekranları kullanırken dijital baskı makineleri yazdırılabilir görüntü, tasarım veya grafikler kullanıyor. Daha sonra LAB veya RGB sistemiyle uygun renk seçiliyor ve ardından istenen renkli baskılar birleştiriliyor veya küçük mürekkep damlacıkları olarak kumaş üzerine uygulanıyor. Dijital tekstil baskısının en önemli faydaları arasında; daha düşük sabit ve numune maliyeti, herhangi bir test taraması veya üretimi için ayrı kalıplara ihtiyaç duyulmaması, daha hızlı örnekleme, kısa vadeli teslimat, dijital tasarımların gecikmeden geliştirilmesi ve değiştirilmesi kolaylığı bulunuyor.
Geleneksel serigrafi baskıda, her ayarlama için teslim süresini yavaşlatan yeni bir döner elek gereklidir. Prosedür, döner ekran sınırlaması olmadığı için daha yüksek çözünürlük, doğru geometri, esneklik ve renk kombinasyonu seçimi dijital baskı teknolojisi ile çok daha iyidir.
Dijital tekstil baskısının sürdürülebilirliği ve çevre dostu yönleri, döner şablonların yeni renkleri uygulamak için herhangi bir yıkama işlemi gerektirmemesi nedeniyle onu daha da tercih edilen bir seçenek haline getiriyor.
Dijital Tekstil Baskısı, Tasarım Sürecindeki İsrafı Azaltıyor
Tekstil baskı pazarı, sürdürülebilirliğe büyük önem veriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok firma, dijital teknolojiyi moda sektörünün dünyayı ısıtan sera gazı emisyonlarının %10’u kadar olduğu için tercih ediyor. Tasarımcıların daha küçük kumaş test çalışmaları yapmasına ve kumaşı sonlandırırken daha az israf yapmasına olanak sağlayarak aynı zamanda tasarım sürecindeki yüklü israfı da azaltıyor.
Üstelik en son dijital tekstil baskı teknolojisi sayesinde Çin’deki çoğu dijital tekstil baskı işletmesi, sınırsız renk kombinasyonları ve renk doğruluğu talebine yanıt olarak gelişmiş dijital tekstil baskı ekipmanları üretebiliyor.