Ekoten Kumaştaki Kusurları Smartex Teknolojisiyle Önlüyor
İnovasyon ve sürdürülebilirlik ile hareket eden Ekoten, müşterilerine yüzde 100 denetim ve yüzde 100 izlenebilirlik garantisi veren üretim ekibini desteklemek için Smartex V1 Sistemini satın alarak önemli bir adım attı.
Smartex, yuvarlak örgü makineleri için ilk ve benzersiz otomatik kontrol sistemini geliştirdi. Yapay Zekâ üzerine kurulu olan sistem, boyama aşamasına kadar genellikle fark edilmeyen ve büyük bir kaynak israfı ile sonuçlanan kusurlu üretimi önlemekte büyük bir rol oynuyor.
Smartex’in kurucu ortağı ve CEO’su Gilberto Loureiro, “Bazıları Shenzen, Çin, San Francisco ve Kalifórniya arasında geçen birkaç yıllık geliştirme sürecinden sonra, Avrupa’da ana faaliyetlerimizi kurmaya karar verdik. Türkiye yakınlardaki en büyük pazarımız.” dedi.
Makine Başına Ayda Ortalama 10 Rulo Tasarruf
Smartex’in müşterilerinden aldığı geri dönüşlere göre; Smartex V1 System’in yaptığı müdahalelerle hammaddede sağladığı tasarruf makine başına ayda ortalama 10 rulo’dur. Smartex kamera sistemi, yuvarlak örme makinelerinde yüzde 100 denetimle hatalı üretimin yaklaşık yüzde 0’a indirilmesini sağlayan ilk ve benzersiz çözüm konumunda bulunuyor.
Bu sistem; likra gibi elastan çizgiler/tireler, yağ lekeleri/çizgileri, milimetrenin altına kadar birden fazla boyuttaki delikler, sürekli veya kesintili kalın iplik/ince iplik gibi kusurları algılıyor.
Ayrıca, çevrimiçi kalite kontrolü için Dijital Rulo Kalite Raporları ve Rulo Kusur Koordinatları Haritası sunuluyor. Bu platform, fabrikaların kumaş rulolarının dijital versiyonlarını müşterileriyle paylaşmasına ve gerçek zamanlı makine performansını görmesine olanak tanıyor; Smartex, 2020 yılı boyunca farklı ülkelerde güçlü bir pazar gelişimi elde ederrek yoluna devam ediyor. Mevcut V1 sürümü, geçtiğimiz sonbahardan bu yana, 30’dan fazlası satıldı ve kuruldu; yüzlercesi de halihazırda çalışıyor.
Geleneksel Üretimden Daha Sürdürülebilir Üretime Geçiş
Smartex İletişim ve Ortaklıklar Başkanı Ana Tavares bu teknolojinin tekstil endüstrisindeki gizli bir soruna yönelik pazara bir çözüm olarak geliştirildiğini söyledi. Bunu büyük miktarda tekstil atığına neden olan kalite ve izlenebilirlik eksiği olarak tanımlayan Tavares şunları söyledi: “Her tekstil fabrikası, geleneksel üretimden daha sürdürülebilir bir üretime geçmeye sevk ediliyor. Bu ne anlama geliyor? Uzun bir süre sadece geri dönüştürülmüş hammadde kullanmak yeterliydi. Günümüzde endüstri, oraya ulaşmanın tek yolunun üretim süreçlerini optimize etmek olduğunu anlıyor, bu noktada Smartex gibi teknolojik şirketler çok önemli bir rol oynuyor.”
Smartex İş Geliştirme Başkanı Rui Pereira ise, mevcut müşterilerinin kurulumdan sonraki birkaç hafta içinde avantajın farkına vardıklarını belirtti. Pereira; “Bu 2021’in hem halihazırda bulunduğumuz Portekiz, İtalya ve Türkiye gibi pazarlarda hem de yeni pazarlarda satış açısından anlamlı bir yıl olacağına güvenmemizi sağlayan şeydir.” dedi.