Eren Holding, Bitlis’te 200 Milyon Dolarlık Yatırım Gerçekleştirdi
1969 yılında tekstil sektöründe ticari hayata başlayan Eren Holding, Eren Perakende ile 500’ü aşkın mağaza ve 25 ülkede binin üzerinde satış noktasıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yeni yatırım planlarını günden güne arttıran Eren Holding, Bitlis’te 200 milyon dolarlık tesis yatırımı yaptı.
Eren Holding, Doğu Anadolu’nun en büyük sanayi yatırımı olan İplik Üretim Tesislerini faaliyete geçirdi. Bu yatırım üç etaptan oluşuyor. 2021 yılında temeli atılan iplik tesisleri,
toplam 215 bin m2 açık, yaklaşık 100 bin m2 kapalı alana sahip. İplik tesislerinde günlük 100 ton kapasitede üretim gerçekleştirecek. Bitlis yerleşkesinde, yıllık 36 bin ton iplik üretimiyle 1.100 kişiye istihdam sağlayacak. Üretim faaliyetlerine başlayan ilk iki etap iplik tesisi, yıllık 24 bin ton, üçüncü etap bitiminden sonra yıllık yaklaşık 36 bin ton iplik üretimi gerçekleştirecek. Üçüncü etap da 2024 Aralık ayında faaliyete geçecek.
Tesislerle, 2022 yılı dış ticaret verilerine göre pamuk iplik ve karışım iplik kalemlerindeki 450 bin tonluk hacme sahip ithalat ve ihracat miktarına yaklaşık %6’lık bir katkı sağlanması hedefleniyor. Böylece Türkiye’nin tekstil sektöründeki küresel rekabet gücü de artacak. Üretilecek ipliğin yaklaşık % 50’sinin ihracat kapasitesine ayrılması planlanıyor.
Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen törenle hizmete açıldı. Tesisin açılışına; ilgili ve tüm bakanlıklar, TBMM Başkanı, İl Vali ve Belediye Başkanı, İl Milletvekilleri, İl Devlet Erkanı, diğer parti başkanları ve Parti Üyeleriyle birlikte Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren katılım gösterdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da törende konuşma gerçekleştirdi. Açılış sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, tesisleri gezerek incelemede bulundu.
Açılış töreninde konuşan Ahmet Eren, üretim tesisiyle Türkiye ekonomisine ve tekstil sektörüne katma değer yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Eren, Bitlis’in ve bölgenin istihdam sorununa da sürdürülebilir çözüm üretmeyi amaçladıklarını vurgulayarak; “Öteden beri Bitlis’teki eğitim ve kültür faaliyetlerine olabildiğince destek veriyoruz. Yanı başında durduğumuz bu iplik fabrikasının kuruluşuyla ekonomik alanda da Bitlis’e destek olmak istiyoruz. Bu tesis, cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Malatya hariç Doğu Anadolu’da özel sektör tarafından kurulan en büyük endüstriyel üretim tesisi oldu. Bütün üniteler tamamlandığında 200 milyon dolar değerinde olacak ve 1.100 kişiye istihdam sağlayacak. Daha da önemlisi başka yatırımları da teşvik ederek sonra gelecek olanlara güzel bir örnek olacak.” dedi.
Eren şöyle devam etti: “Bu bölgeye gelecek yatırımcıları teşvik etmek için mevcut tedbirlere ilaveten yeni tedbirlerin de yürürlüğe konması gerekiyor. Bu konudaki önerilerimizi içeren bilimsel çalışmamızı tamamladık. Devletimizin ilgili birimlerine sunacağız. Gerek Eren Tekstil fabrikasının gerekse açılışı yapılacak kamu yatırımlarının Türkiye’ye ve Bitlis’e hayırlı olmasını diliyor, emek veren tüm ekiplere teşekkür ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışa katılarak bölgeye ve tekstil sektörüne olan güven ve desteğini bir kez daha görmekten dolayı da onur ve gurur duyduğunu belirten Eren: “Cumhurbaşkanımıza ve devletimize, değerli katkıları için çok teşekkürlerimizi iletiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tesisler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla faaliyet sürdürüyor. Ayrıca firma kadın çalışan istihdamına katkı sağlıyor. Bu doğrultuda; personel sayısının da büyük bir bölümü kadın çalışanlardan oluşuyor.