“Kumaş Çeşitliliğimizi Artırarak Dünya Pazarındaki Payımızı Arttıracağız”
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
Özsar Tekstil’in, 1988 yılında Zeytinburnu’nda küçük bir işletme olarak başladığı yolculuk, son teknoloji makinelerle üretim yapan Tekirdağ Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 32 bin m2’lik bir fabrikaya dönüştü. Üretimlerine hala bu fabrikada devam eden Özsar Tekstil, 2023 yılının son çeyreğinde kapasite yatırım çalışmalarına başlayacak.
Örme kumaş fabrikasında ağırlıklı olarak: İki İplik, Üç İplik, Süprem, Scuba, Double Face, Selanik, Kaşkorse, Ribana, Pike (Lacoste), İnterlok üretimi gerçekleştiren firma, üretimlerinin %60’ını ihraç ediyor.
Tekstil Teknoloji dergisi olarak Eylül özel sayımız için Özsar Tekstil’in Genel Müdür Yardımcısı Ali Yasin Sartık ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yatırım planları, ihracat pazarları ve sürdürülebilirlik hedeflerini anlatan Ali Yasin Sartık, tekstil sektörü hakkındaki düşüncelerini bizimle paylaştı:
“Siparişlerimizi 100% Müşteri Memnuniyetiyle Üretmek Bizi Rakiplerimizden Ayırıyor”
“Üretimlerimizle hazır giyim sektörünün ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Bunun yanı sıra müşterilerimizin isteği üzerine özel kumaş üretimleri de gerçekleştiriyoruz. Bizi sektörde farklılaştıran şey: 30 yılı aşkın tecrübemizle sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalarak doğaya saygılı, geri dönüşümü yüksek tesisimiz ile siparişlerimizi 100% müşteri memnuniyetiyle üretiyor olmamız. Bu bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz.”
Ali Yasin Sartık, makine alımı yaparken dikkat ettikleri en önemli hususun son teknoloji olması ve yüksek enerji verimliliğiyle çalışması olduğunu söyledi. Sartık: “2022 yılında 10 milyon euro yatırım yaparak fabrikamızın boya, örme, kalite kontrol, paketleme, depolama, laboratuvar ve Ar-Ge bölümlerinde yer alan makinelerin tamamını yeniledik. Makine parkurumuzdaki yenilemeyle birlikte üretim hızımızı ve kalitemizi büyük ölçüde artırdık. Daha hızlı aksiyon alıyor, müşterilerimizin isteklerine daha hızlı yanıt veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gelecek Sürdürülebilir Üretimiyle Mümkün”
Sürdürülebilir üretim anlayışı benimseyen Özsar Tekstil’in, ‘Temiz Çevre Daha İyi Bir Gelecek’ sloganının çıkış noktasını anlatan Ali Yasin Sartık: “Gelecek sürdürülebilir üretimiyle mümkün. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çaba gösteriyoruz. Üretim proseslerimizin tümünde atık yönetimi ve enerji verimliliğini ön planda tutuyoruz.” dedi.
Müşteri memnuniyetinin en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Sartık: “Tüm ekip arkadaşlarımız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çaba gösteriyor. Talepleri karşılamak kadar satış sonrası destek ekibimiz de geri bildirimleri özenli bir şekilde yönetiyor. Hem müşterilerimizin hem de firmamızın kazanç sağlaması için satış, planlama, müşteri hizmetleri, laboratuvar, kalite kontrol ekibimiz tam bir uyum içerisinde çalışıyor. Bizim için en önemlisi satış sonrasında müşterilerimizden gelen olumlu geri bildirimler. Bu geri bildirimler sayesinde şirketimizi daha iyi seviyeye taşıdığımızı düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Örme Fabrikamızın Kapasitesini Artırmak İçin Çalışmalara Başlayacağız”
Gelecek yıl, üretim kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini belirten Sartık, mevcut yatırım ve Ar-Ge planlarından şöyle bahsetti: “Halihazırdaki fabrika alanımızın hemen yanında yeni bir fabrika alanı daha satın alacağız ve örme fabrikamızın kapasitesini artırmak için 2023 yılının son çeyreğinde çalışmalara başlayacağız. Sektörün talebini karşılamak için yaptığımız kapasite artışına yeni fabrikamızı da dâhil ederek 2024 yılının ortalarında üretim kapasitemizi %100’e yakın artırmayı hedefliyoruz. Türkiye pazarında olmayan üretim makineleriyle farklı elyaf türlerinden üretilen kumaşlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Üniversitelerden değerli öğretim üyeleriyle birlikte ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kumaş çeşitliliğimizi artırarak dünya pazarındaki payımızı artırmak istiyoruz.”
Sektör durum değerlendirmesi yapan Özsar Genel Müdür Yardımcısı, dünya genelinde tekstil tüketimine olan talebin azaldığını söyleyerek: “Globalleşen dünyada tekstile olan teveccüh ve tüketim ciddi oranda azaldı. Rekabet de buna bağlı olarak her geçen gün daha da artıyor. Türkiye pazarında örme kumaş üretiminde en önemli aktörlerden biriyiz. Üretimimizi Türkiye’de gerçekleştiriyoruz ancak pazarımızın %60’ı dünya genelinde bulunuyor. Örme kumaşlarımız, dünyanın 30’dan fazla ülkesine ihraç ediliyor. Yeni pazarlar ve yeni müşterilerle tanışmak için yurt dışı fuarlarını takip ediyoruz. Dürüstlük ilkemizden şaşmadan, doğru iletişim kurarak kazan kazan ticaret modelini benimsiyoruz. Yurt içinde de yurt dışında da sektörün ileri gelen hazır giyim firmaları kalite ve performansımızı yakından takip ediyor ve ilk tercihleri arasında değerlendiriyor.” yorumunda bulundu.
“Firmamızın 30 Yıllık Deneyimiyle Krizi Başarılı Bir Şekilde Yönettiğini Düşünüyorum”
Sartık, dünya genelinde yaşanan hammadde ve enerji krizinin yerli yabancı birçok üreticiyi olumsuz etkilediğini ancak Özsar Tekstil’in krizi, 30 yıllık deneyimleriyle başarılı bir şekilde yönettiklerini belirtti. Ali Yasin Sartık konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “30 yıllık deneyimiyle firmamızın bu krizi iyi yönettiğini düşünüyorum. Hammadde krizi, üreticiler için maliyet artışı olduğu gibi fırsat da doğurdu. Türkiye’nin örme kumaş üretiminde önde gelen firması olmamız güçlü öz sermayemiz ve finans gücümüzün hammaddeye erişimimizde kolaylık sağlaması krizden minimum etkilenmemizi sağladı.”
“Genç ve Dinamik Organizasyon Yapısını Savunuyoruz”
Kadın ve genç istihdamına önem veren bir firma olarak Özsar Tekstil, sektörde yaşanan nitelikli personel sorununa yönelik olarak üniversite-sanayi iş birlikleri gerçekleştiriyor, öğrencileri bilinçlendirmek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Sartık bununla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İşletmemizde kadın ve gençlere önem veriyoruz. Gençlerin enerjisine güveniyoruz. Öğrenmeyi seven, başarmak isteyen, çabalayan ve çalışkan olan herkese değer veriyoruz. Bu nedenle genç ve dinamik bir organizasyon yapısını savunuyoruz. Çalışanlarımızla yıllarca aile olarak ilerlemek istiyoruz. Ara eleman konusunda biz de sektördeki diğer firmalar gibi sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle işletme kısmında eleman bulmakta sektörün genelinde olduğu gibi bizim de sıkıntılarımız oluyor. Bu konuyu öğrencileri gelecek konusunda bilinçlendirerek meslek liseleri ve sanayi-üniversite iş birliklerini geliştirerek aşabileceğimizi düşünüyorum.”