Pailung, ITM 2020’de Lansmanlarıyla İlgi Odağı Olmayı Hedefliyor
Tekstil sektöründeki yeni teknolojileri, Türkiye pazarına sunmak ve teknik servisini sağlamak amacıyla 2000 yılında İstanbul’da kurulan Elips Tekstil, Türkiye ve Özbekistan’daki ofislerinde Pailung ve Vanguard Pailung firmalarının mümessiliğini yapıyor.
Elips Tekstil’in Rusya’da da mümessiliğini yaptığı Pailung, tüm fabrikalarıyla beraber ayda yaklaşık olarak 300 adet örgü makinesi üretimi yapıyor. Firmanın, Türkiye’de ise yaklaşık 3000 adet örgü makinesi bulunuyor.
Dergimizin bu ayki sayısına özel Elips Tekstil’in Genel Müdürü Zeynel Doğan ile röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda Elips Tekstil’in faaliyetlerinin yanı sıra mümessiliğini yaptığı Pailung firmasının çalışmaları hakkında konuştuk.
Elips Tekstil’in günümüze kadar olan faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Elips tekstil, makine satışlarına 2000 yılında başladı. Yuvarlak örgü makineleri satışıyla başladığımız o süreçte sadece Türkiye’de mümessillik yapıyorduk. Sonrasında gelen talepler sonucunda 2003 yılında Özbekistan’daki ofisimizi açtık. Elips Tekstil’in Türkiye’de yalnızca Pailung ve Vanguard Pailung mümessiliği bulunuyor. Özbekistan’da ise Pailung’un yanı sıra büyük Türk firmalarının da mümessilliğini yapıyoruz. Ayrıca orada, yuvarlak örgü makineleriyle beraber boya apre makinelerinin de satışını gerçekleştiriyoruz. Örgü kumaş üzerine oluşacak bir boyahanenin komple ekipmanlarını verebiliyor, kurup çalıştırabiliyoruz. Son yıllarda Rusya’da bulunan bazı yerel firmalara, makine satışları yaptık. 2020 yılının sonuna doğru Özbekistan’da temsil ettiğimiz firmaların talebiyle Moskova’da bir ofis açmayı düşünüyoruz.
Pailung’un çalışmalarından bahsedebilir misiniz?
Sektörde Uzak Doğu’nun en önemli markası olan Pailung, sürekli kendini geliştiriyor. Türkiye’ye ilk kez 1992 yılında makine satışı yapan bu firmanın, ülkemizde yaklaşık olarak 3000 adet örgü makinesi bulunuyor. Pailung kendini en güzel kumaş tuşeleri ile tanıtıyor ve hem bu yönüyle hem de kendini sürekli geliştiriyor olmasıyla sektörde her zaman yer alıyor. Ayrıca firma, gün geçtikçe yeni kumaş türleri üreten makine üretimleri yapıyor.
Pailung, en çok hangi ülkelere satış yapıyor?
Eskiden Çin’e ve Bangladeş’e yaptığı satışlar öndeydi. Ancak Çin, gümrüklerle ilgili korumalar getirince Pailung’un satışları düştü. Fakat daha sonra firma, Çin’de bir fabrika kurdu. Orada sadece Çinli firmalara satış yapıyor, ihracat gerçekleştirmiyor. Bangladeş yatırımlarında ise son birkaç yıldır düşüş yaşanıyor. Şu an Hindistan ve Vietnam, satış konusunda ön planda geliyor.
Firmanın üretim kapasitesi nedir?
Pailung, Tayvan’da aylık olarak 200 makine üretebiliyor. Bu anlamda firma için, Çin üreticilerini saymazsak dünyada en çok adette üretim yapabilen bir firmadır, diyebiliriz. Pailung’un; Tayvan, Amerika (Vanguard Pailung) ve Çin’de olmak üzere üç tane fabrikası bulunuyor. Tüm fabrikaların üretimlerinin aylık olarak toplamına bakarsak yaklaşık 300 adet makine üretiyor.
Pailung’un son yeniliklerinden bahsedebilir misiniz?
En son Barselona’daki fuarda iki tip yeni makine sergiledi. Yuvarlak örgüdeki süprem makinelerinde vanize kumaşın jakarlısını yaptığı makinesi ile üç boyutlu kendinden tıraşlı, yüksek havlı kumaş ürettiği makinesini sergiledi.
ITM 2020 Fuarı’nda tanıtımını yapacağı yeni makineleri olacak mı?
ITM 2020 Fuarı için yeni çalışmalar yapılıyor. Orada bir adet standart makine ile iki farklı ve yeni makinenin tanıtımını yapmaya hazırlanıyoruz. Fuarda ilgi odağı olmayı hedefliyoruz.
Röportaj: Kübra KARACA