Rieter: İplikçilere Yatırım Yapmaları İçin Bir Neden Sunuyor
Rieter, ITMA 2019 fuarında piyasada kendine bir yer edinmiş olan dört iplik büküm çözümünün tamamına yönelik yeniliklerini tanıttı. Bu yenilikler hammadde, enerji ve işçilik maliyetlerini düşürmek ve ayrıca her farklı durum için ihtiyaç duyulan iplik kalitesi verimliliğini artıracak şekilde tasarlandı.
Ayrıca bükümhanelerde esnekliği artıracak çözümler de sunuldu. Rieter, bunların yanı sıra, yenilikçi iplik üretimi için de iki ayrı çözüm tanıttı. Rieter, ITMA Fuarı’nda ürünleriyle ilgili detaylı bilgi paylaşımı amacıyla standında bir basın konferansı düzenlendi. Rieter CEO’su Dr. Norbert Klapper, basın toplantısına katılanlara standı gezdirerek makinelerin özelliklerini tek tek anlattı.
ELYAF HAZIRLAMA
Yeni UNIClean B 15 ile harman hallaç dairesi VARIOline, enerji tüketimi ve tüm eğirme süreçlerinde temizlik bakımından verimli sonuçlar sağlayan bir dizi iyileştirme de sunuyor. Aynı şey, eşsiz bir verimlilik sağlayan yüksek performanslı yeni C 80 C taraklar için de geçerli.
RİNG VE KOMPAKT EĞİRME İŞLEMİ
Rieter, ring iplik eğirme ve kompakt iplik eğirme işlemlerinde maliyet etkinliğini arttırmak için, yeni tarak makinesi E 90’ı, yeni fitil makinesi F 40’ı, düğüm robotu ROBOspin’i ve bir iplik eğirme makinesine kolayca monte edilebilen üç farklı kompakt sistemi geliştirdi: COMPACTdrum, COMPACTapron ve COMPACTeasy.
ROTOR EĞİRME İŞLEMİ
Cer makinesi modülü RSB Module 50, yüksek performanslı C 80 tarak ile birlikte kullanılabiliyor ve yeni yarı otomatik R 37 ya da tam otomatik R 70 ile yüksek verimli bir doğrudan işlem için yapılandırılabiliyor.
HAVA JETLİ EĞİRME İŞLEMİ
Hava jetli iplik eğirme işleminde de yenilikler yapıldı: %100 penye pamuktan yapılmış oldukça çekici bir iplik üretme süreci de fuarda tanıtılan çözümler arasında.
Yeni geliştirdiği makineleriyle müşterilerinden büyük ilgi gören Rieter’in CEO’su Dr. Norbert Klapper sunum sonrası röportaj gerçekleştirdik. Klapper, tekstil dünyasındaki üç önemli pazarın gidişatının iyi olmadığını vurguladı.
2019 yılının ilk altı ayı Rieter açısından nasıl geçti? Tekstil sektörünün şu anki durumunu değerlendirecek olsanız neler söylersiniz?
Bildiğiniz gibi, Mart ayında duyurduğumuz üzere, çok zor bir yıl geçireceğiz. Çünkü yeni makinelere yönelik talepler şu anda oldukça düşük. Rakamlara ve haberlere baktığımızda müşterilerin yedek parça tüketmeye devam ettiği görülüyor. ITMA’nın bu duruma nasıl bir etkisi olacağını kestirmek zor. Fakat pazarda büyük bir patlama yaşanmayacağının işaretlerini veren bazı temel göstergeler var. Çin’de ve seçim sonrası Hindistan’daki durumun gidişatı nasıl etkileyeceğini hep beraber göreceğiz.
Geçen hafta görüştüğüm bir müşteri, hükümetin yatırımcıları harekete geçirmek üzere bir program hazırladığını, fakat bu programda tekstil sektörüne yer verilmediğini söyledi.
Fuar sonrasında pazarda bir gelişme yaşanacağını düşünüyor musunuz?
Kişisel değerlendirmem, ITMA ile birlikte piyasada bir normalleşme yaşanacağı ve eski normal düzene sakince bir geçiş olacağı yönünde. Büyük bir patlama olmayacak. ITMA fuarlarının ardından piyasanın gerçekten canlandığı yıllar oluyordu eskiden. Kişisel görüşüm, sadece piyasa eski haline dönecek.
ITMA’ya gelmeden önce görüştüğüm bazı müşteriler şunu söyledi: “Yatırım yapmak için bana bir sebep göster.” Yatırımın bir amacı vardır, bu yüzden yapılır.
Tek önceliği olmadığı halde ucuz iplik temin etmek isteyen müşteriler için süreçleri kısaltmak, özellikle önem taşıyor. Fakat bazı müşteriler için ucuz iplik de önemli. Burada sunduğumuz esneklik ve verimlilik çözümleri de beraberinde yatırımı getirecektir. Önümüzdeki yıl bir rekor kırabilir miyiz? Yatırım yaparken bu soruya cevap aranır.
Daha kısa elyaflarda birçok geliştirme çalışması yapıldığını söylediniz? Bu durumda sizce geri dönüşüm sektörü değiştirecek mi?
Sektörü değiştirebileceğini söylemek için henüz erken. Fakat pazarda farklı segmentlerde bu yönde çalışmalar yapılıyor. Bazı müşteriler elbise toplayıp parçalayarak kısa elyaf elde ediyorlar. Bunun birçok kullanım alanı var. Şu anda belli bir trend, belli bir istikamet yok. Ama adım adım bu girişimlerin de büyüdüğünü düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde önde gelen kaynaklar hangisi olacak, kestirmek zor.
İnovasyonda, büyük satış zincirlerinden ziyade maliyet etkinliğine ve verimliliğe odaklandığını söyleyebilir miyiz?
Burada meselenin birkaç boyutu var. Öncelikle; iplik, hammadde, enerji ve emek gibi maliyetler çok önemli. Kullandıkları iplikle fark yaratmak isteyen müşteriler de var. ITMA’da sergilediğimiz makineler incelenirse penye işleme yöntemimiz ve iplik üretiminde penyeden nasıl faydalandığımız görülebilir. Bu sistemle ilgili oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Çünkü hem yumuşak, hem baskısı kolay. Uçları rahat açılıyor ve kalitesi gayet iyi. İkinci olarak pazarda fark yaratan daha yüksek maliyetli daha güzel iplikler yapıyor. SSM firmasıyla pazarda ihtiyaç duyulan özel filament iplik ve şantuk ipliğinde de inovasyonlar yaptık. Üçüncü olarak ise esneklik büyük önem taşıyor ve bu yüzden burada sunduğumuz bu üç kompakt çözümün başarılı olacağına inanıyoruz.
Hava jetli makinelerle ilgili sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Daha kat edilecek çok mesafe var. Her ne kadar buna geçiş çok uzun sürmeyecek olsa da, pazar henüz buna hazır değil. Bu alanda şu anda Murata sektör lideri. Büyük makineleri, harika teknolojileri var. Son 20 yıldır bu alanda çalışıyorlar ve adım adım makinelerini geliştirdiler. Rieter şu anda iki numara. ITMA’da yeni hava jetli makineler gördük. Bir tanesini Sauer sundu. LMW’den birini göstermesini bekliyoruz. Bu teknolojinin ustalaşmanın kolay olmadığını biliyorum. Makinelerin ne kadar olgunluk seviyelerinde olduğunu göreceğiz. Ve aynı zaman- da, hava jetli ipliğin popüler olmasına yardımcı olacaklar. Şimdiye kadar geliştirdiğimiz en etkileyici yatırımın bu olduğunu söyleyebilirim.
Türk müşterilerin ilgisinden memnun musunuz?
Türk müşterilerimizin çoğu ITMA’ya geliyor ve onlarla görüşüyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla işleri iyi gidiyor. Çünkü Avrupa pazarında sürekli bir değişim söz konusu. Türk müşteriler de başarılı ve normalin üzerinde bir performansa sahipler. Yeni yatırımlar yapmak için sunulan imkânlardan ne derecede faydalanacaklarını göreceğiz.
Röportaj: Dilek Hayırlı