Vandewiele, Akıllı ve Dijital Fabrikaların Kurulmasına Öncülük Ediyor
Halı ve kilim dokuma makinelerinde lider firmalardan biri olan Vandewiele, ITMA 2019’da son model RCE2+ dijital halı dokuma makinesi dâhil olmak üzere birçok yeni teknolojisini sergiledi.
Vandewiele; BCF ekstrüzyon hatları, ısı ayarlama sistemleri, halı dokuma ve tafting makineleri dâhil olmak üzere tam kapsamlı halı imalat sistemlerindeki lider konumu sayesinde, tekstil sektöründe gittikçe gelişen daha küçük ve özelleştirilmiş, aynı zamanda daha hızlı ve sürdürülebilir üretim ihtiyaçlarını hızla karşılıyor. Son dönemde dijitalleşme ve Akıllı Fabrika konseptine ağırlık veren firmanın tüm teknolojileri, TEXconnect programı bünyesinde makineler arası etkileşim ve makine öğrenimine uygun sistemlerle donatılıyor.
ITMA 2019 fuarı sırasında Vandewiele Pazarlama ve İletişim Koordinatörü Kris Pools ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dünyaya, sektördeki tüm firmalar için farklı segmentlerde makineler sunabildikleri mesajını vermek istediklerini söyleyen Pools, “Akıllı ve Dijital Üretim Tesisleri Kurmayı Hedefliyoruz.” dedi.
Geniş bir ürün portföyü ile ITMA 2019 Fuarı’na katılan Vandewiele’in vermek istediği mesaj nedir?
Dünyaya şu mesajı vermek istiyoruz. Sektördeki tüm firmalar için farklı segmentlerde makineler sunabiliyoruz ve bundan da eminiz. Granülden bitmiş halıya kadar müşterilerimize eksiksiz halı çözümlerimiz var. Vandewiele’in ürün portföyünde BCF ekstrüzyon hatları, terme fiksaj makineleri, tafting ve jakar makineleri, halı dokuma makineleri bulunuyor.
Vandewiele standının en gözde ürünlerinden biri de son model RCE2+ dijital halı dokuma makinesi oldu. Bu makine ne gibi yenilikler sunuyor?
Kilim ve halıda uzman yeni RCE2+ dokuma makinesi, tüm ipliklerin sürekli kontrol edilerek ölçüldüğü ve geçmişteki zorlu bobin değiştirme işlemlerini tamamen ortadan kaldıran gerçek bir dijital iş makinesi. Bu makine, Vandewiele’nin her bir ilmek ipliği ayrı servo motorlarla kontrol edilen besleme ve gerginlik özelliğine sahip son model makinesi Fast Creel ile elde edilen bir gelişmedir.
İlmek iplikleri artık, eskiden erişilmesi imkânsız olan endüstriyel hızlara ulaşırken, verimliliği arttırmak ve iplikte fireyi ortadan kaldırmak amacıyla ilmek durdurma işleminden geçmek zorunda kalmaksızın doğrudan makineye besleme yapılıyor.
Firma olarak ‘Akıllı ve Dijital fabrikalar’ kurmayı hedefliyorsunuz. Bunun için ne tür adımlar atıyorsunuz?
Tüm Vandewiele teknolojileri, şirketin geniş kapsamlı TEXconnect programı bünyesinde makineler arası etkileşim ve makine öğrenimine uygun sistemlerle donatılıyor. Şirketin TEXconnect programında kullandığı sensörlerin, yazılım programların ve sunucuların giderek karmaşık bir yapıya kavuşmasıyla, farklı ülkelerde ve hatta kıtalarda birbirine bağlı makinelerden gelen gerçek zamanlı veriler toplanabiliyor ve paylaşılabiliyor.
Üretim ayarlarının optimizasyonunda program ve planlamayı büyük ölçüde iyileştirmek ve bunun yanı sıra hammadde ve enerji tüketiminde önemli oranda tasarruf sağlamak amacıyla gerek makinelerin gerekse üretim süreçlerinin dijital modelleri oluşturularak analiz edilebiliyor.
Sanal ve uzaktan kumanda ile artık sektörü ileriye götüren ve yapay zekâ uygulamalarının önünü açan Büyük Veri analizi de yapılabiliyor. Halı üreticileri için, tüm bu gelişmeler gerçek anlamda Akıllı Fabrikaların kurulmasına öncülük ediyor.
Vandewiele dayanıklı ve yeni makineler geliştirmek için neler yapıyor?
Müşterilerimizi dinliyor ve onların ihtiyaçlarını tespit ederek onlara özel çözümler geliştiriyoruz. Daima süreci takip ederek ihtiyaçlarından hep haberdar oluyoruz. Bu şekilde çalışmaya devam etmek bizim için çok önemli. Aksi halde kimse makinelerimizi almazdı. Dijitalleşme ve birbiriyle iletişim kurabilen makineler de büyük öneme sahip.
Geçtiğimiz son 12 ayda şirketinizin elde ettiği en büyük başarılar nelerdir?
Birkaç büyük başarıya imza attık. Bugün halen geliştirme aşamasında olduğumuz ve sürekli takip ettiğimiz yeni çözümler var. Tekstil çok zor bir alan ve bazen diğer herkes gibi siyasi sorunlar nedeniyle de zorluklarla karşılaşıyoruz. Tüm bu zorlukların üstesinden gelebilmek de bir başarı.
İhracat pazarları açısından değerlendirecek olursanız, Türkiye şirketiniz için nasıl bir öneme sahip?
Tabii ki Türkiye çok önemli bir pazar. Türkiye pazarında halıya verilen önemi ve pazar hacminin büyüklüğünü herkes biliyor. Bizim de ana pazarlarımızdan biri.
Halı dokuma makineleri için müşterilerinizden ne tür talepler geliyor?
Müşterilerimizden sürekli yeni olanaklar, daha hızlı çözümler, daha düşük iplik maliyeti gibi talepler geliyor. Her sektörde olduğu gibi bu beklentilerini karşılayarak daha fazla üretimle daha fazla kazanç elde edebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.
Röportaj: Dilek Hayırlı