Gaziantep’ten Tekstilde Katma Değer Çağrısı: Sıçrama İçin Yenilenmek Şart
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye’nin tekstil sektöründe katma değerli üretimi artırması gerektiğinin altını çizdi. Kileci, mevcut koşullarda doğru planlama ve sürdürülebilirlik ile sektörün büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu vurgularken “Bir üst sınıfa geçebilmek için yenilenmemiz şart.” diye konuştu.
“Sürdürebilirliği Önemsemeli ve İş Modellerimizi Buna Göre Yeniden Dizayn Etmeliyiz”
Tekstil sektörünün 33 milyar dolarlık ihracatı olduğunu söyleyen Kileci, bu ihracatın %11’inin hammadde satışları, %22’sinin ise hazır giyimden oluştuğuna dikkat çekti. Kileci, “Ancak 33 milyar dolarlık ihracattan 1 milyar dolar katma değer zor elde ediyoruz. Tekstil sektöründe eskiye göre iyiyiz ancak dilediğimiz noktada değiliz. Çünkü yabancı firmaların ürünleri Türkiye’de üretiliyor. Az bir sermayeyle fabrika kuruluyor, iş yaptıkça sana volüm yazıyor ama kâr yazmıyor. Bu durum, farkında olmadan seni kendi içinde yer bitirir. Bu nedenle bizim kendi katma değerimizi artırmamız gerekiyor. Bunun için de markalaşmak önemli. 5 milyar dolarlık ihracat yapıp 2.5 milyar dolar katma değer elde edebiliriz. Bu noktada tasarım çok kritik.” diye konuştu.
“Büyük markaların çıkacağına inanıyorum. Sabretmek ve mücadele etmek lazım, savaşmadan olmaz” diyen Kileci, sektörün ciddi bir hesap dökümü yapması gerektiğini söyledi. Kileci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bilançomuzu çıkarmamız gerekiyor. Sürdürebilirliği de önemsemeli iş modellerimizi buna göre yeniden dizayn etmeliyiz. Yoksa oyunun dışında kalırız. İhtiyaçları tespit edip ilerlememiz gerekiyor. Ara eleman ihtiyacı çok fazla ama herkes tekstil mühendisi olmak istiyor. Burada yapmamız gereken çok akıllıca işler var. Eski yaptıklarımızdan vazgeçip yeni şeyler yapmamız lazım. Bunun da bir numaralı yolu tasarımdan geçiyor. Sürdürülebilirlikten ve dijitalleşmeden geçiyor. Minimum zararla bu işten çıkıp yeni sisteme dönüşebilmemiz lazım. Bugün belli bedelleri ödemezsek yarın çok geç olabilir.”
Genç Tasarımcılar Ödüllendirildi
GATHİB, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmak amacıyla bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda 10 kişiye toplamda 1.9 milyon TL’lik para ödülü verdi. GATHİB tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve Ticaret Bakanlığı düzenlenen yarışmada, genç tasarımcılar kendi tasarladıkları desenlerden kumaşlarla yarıştı. Dokuma kumaş tasarımı kategorisinde birinci Emir Nur Sakar olurken; örme kumaş tasarımı kategorisinde Gizem Akyol, baskı kumaş tasarımı kategorisinde Sümeyye Bulut ilk sırayı aldı. Sürdürülebilirlik Ödülü’ne ise Tuğçe Kelemci lâyık görüldü. Yarışmanın birincileri yurt dışında tüm masrafları karşılanmak üzere bir yıllık burs imkânı da kazandı.