“İç Piyasada Pazar Hâkimiyeti Açısından Oldukça İyi Konumdayız”
1992 yılında kurulan Serteks Makina, tekstil terbiye makinelerinin tüm yedek parçalarının imalatı ile tekstil sektörüne girdi. Firma, 1996 yılından itibaren sonsuz keçeli non-stop tüp kumaş ütü makinesi ile makine imalatına başladı.
Daha sonrasında sırasıyla; tüp kumaş yaş açma makinesi, tüp kumaş ters çevirme makinesi ve PLC sistem tüp kumaş sanfor makinesi üreten firma, 2000 yılında devrim niteliğinde bir adım atarak örme kumaşlar için zincirli açık en sanfor makinesi üretimlerine başladı.
Dergimizin bu ayki sayısında Serteks Makina firmasının Genel Müdürü Cevat Karagören ile röportaj gerçekleştirdik. Karagören, vize problemlerinin yaşanmaması nedeniyle hedef ülkelerden çok daha fazla müşterinin ITM fuarına geldiğine vurgu yaparak “ITM fuarına, daha çok önem vermeliyiz. Sektörle ilgilenen herkesin bu fuara odaklanması gerektiğini düşünüyorum. Bizim en büyük fuarımız, ITM fuarı ve bunu gözden kaçırmamamız gerektiğini katıldığımız diğer fuarlarda görmüş olduk.” dedi.
Geçtiğimiz 2019 yılını değerlendirecek olursanız sizin için nasıl geçtiğini söylersiniz?
2019 yılı bizim için ortalama bir düzeyde seyretti. Yılın son birkaç ayında işlerimiz, piyasa açısından daha iyi yönde ilerledi. İlk beş ay bizim için çok verimli geçti, diyemem.
Firmanızın yurt içi ve yurt dışı satış ağından bahsedebilir misiniz?
Yurt içi ve yurt dışı satışlarımız bugüne kadar %50’lik oranlar ile yarı yarıya ilerledi. Yani ihracatımız ve ithalatımız eşit düzeyde ilerliyor. Asya, Güney Amerika, Afrika bölgelerinde ve iç piyasada pazar hâkimiyeti açısından oldukça iyi konumdayız. İyi pazarlarımızın olduğu bölgelerdeki fuarlara da katılmaya çalışıyoruz. Hindistan, Bangladeş, Özbekistan, Güney Amerika’da yapılan fuarlara katılmaya özen gösteriyoruz.
Bu sene veya önümüzdeki yıllarda hangi ülkelerdeki fuarlara katılmayı hedefliyorsunuz?
Bu yıl gerçekleşecek olan ITM 2020 Fuarı’na iyi bir şekilde hazırlanıyoruz. İyi bir makine ile orada kendimizi ispatlayacağız. Bu arada diğer ülkelerdeki fuarlara da katılmaya çalışıyoruz. Şubat ayında Bangladeş’te düzenlenecek olan tekstil makineleri fuarına katılacağız. Bu yıl içerisinde Özbekistan’da gerçekleşecek fuara da katılacağız. Yerel olarak da tabii ki bizim, bir numaralı fuarımız olan ITM fuarına odaklanmış durumdayız.
ITM fuarları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Avrupa’daki fuarların çoğunun artık müşteri portföyünü kaybetmiş durumda olduğunu düşünüyorum. Katılım göstermiş olduğumuz bu fuarlara beklediğimiz ülkelerden insanlar gelmedi. Bunun nedeni ise vizeden kaynaklanıyor. Bangladeş, Hindistan, Pakistan, İran veya Asya ülkelerinden müşteriler beklerken çok farklı ülkelerden insanlarla karşılaştık. Bu yüzden o fuarlar, bizim açımızdan sönük geçti, diyebilirim. Bu sebeple ITM fuarına, daha çok önem vermeliyiz. Sektörle ilgilenen herkesin bu fuara odaklanması gerektiğini düşünüyorum. Bizim en büyük fuarımız, ITM fuarı ve bunu gözden kaçırmamamız gerektiğini katıldığımız diğer fuarlarda görmüş olduk.
ITM fuarında tanıtımını yapmaya yönelik projeleriniz bulunuyor mu?
İki yeni projemiz var. Bu projeler üzerinde ekibimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu makineleri ilk kez ITM fuarında sergilemeyi düşünüyoruz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Sıkıntılarımızdan birini paylaşmak istiyorum. Yurt dışı fuarlarına giderken çok ciddi anlamda nakliye ücretleri ödüyoruz. Geçen yıl katıldığımız Bangladeş’te gerçekleşen bir fuara, bir konteynerin nakliyesine çok yüksek miktarda ücret ödemek zorunda kaldım. Bu konuda çok fazla birime yazı yazdık, fuar organizatörleriyle irtibata geçtik fakat hiçbir faydasını göremedik. Sizin aracılığınız ile ilgili makamlara sesimizi duyurmak istiyorum. Yurt dışında katıldığımız bir fuarda sadece bir ürünü sergilemek için bile çok yüksek paralar ödeniyor. Nakliye ile ilgili çözümler bulunması gerektiğini düşünüyorum.
Röportaj: Kübra KARACA