Karl Mayer’den Tekstil Devresi
Tekstiller ısıtma, soğutma ve aydınlatma için kullanılabilir. Kalp atış hızını ölçebilir, ayrıca yokuşlardaki toprak erozyonunu izleyebilir ve hatta elektriksel olarak iletken oldukları sürece, alan yansıtıcıları olarak kullanılmak üzere uzaya fırlatılabilir.
Çözgülü örme tekstillerin elektriksel iletkenliği, Karl Mayer’in kapsamlı araştırma, geliştirme çalışmalarına konu oluyor. “Tekstil devresi” başlıklı bu projede, jakarlı ve jakarsız olarak kullanılan çok barlı raşel makineleri, üretim sırasında iletken iplikleri kumaşa dahil edebiliyor. İlk sonuçlar, tekstil kullanımı için kullanılan uzaktan kumanda da dâhil olmak üzere neler elde edilebileceğini gösterdi. Bu doğrultuda, hem Orijinal kontrol aracı ve hem üretim ilkeleri, Santa Clara’daki IDTechEx Show’da ve Kasım 2018’de düzenlenen Aachen-Dresden-Denkendorf Uluslararası Tekstil Konferansı’nda başarıyla gösterildi.
ELEKTRİKSEL DESEN İLETKENLİK SAĞLIYOR
Neredeyse sınırsız tasarım yelpaze- sine sahip elektriksel olarak iletken yapılar çok barlı makineleri sayesin- de üretilebiliyor. Bu, Karl Mayer’in, özel elyaf yerleştirme ilkeleri doğrultusunda hazırladığı, ipliklerin ayrı ayrı ve gerektiği gibi yerleştirilebildiği inovatif kordonlu bar sistemi kullanılarak yapılan çoklu desenleme sayesinde mümkün. Zemin, çok çeşitli farklı tasarımlarla üretilip makinenin türüne bağlı olarak jakar desenleri de işlenebiliyor. Geniş tasarım özgürlüğü sunmanın yanı sıra, çözgülü örmede, elektriksel olarak iletken tekstiller üretirken de maksimum verimlilik sağlıyor. Ayrıca, tekstil ürünlerinin yumuşaklık, rahatlık, esneklik ve nefes alabilirlik gibi tipik performans özellikleri tamamen korunuyor.
SORUNSUZ ÜRETİM
Bu yenilikçi çözgülü örme e-tekstillerin işlevsel merkezinde ELITEX® gibi metal içeren filamentler bulunuyor. Karl Mayer’in Tekstil Ürünü Geliştiricisi olan Sophia Krinner, yaşadığı tecrübeleri şu şekilde aktarıyor: “Çok barlı raşel makinelerinde gümüş kaplı poliamid, çok kolay bir şekilde işlenebiliyor.”Krinner’in sonraki birkaç aşamadaki amacı, serideki üretime uyacak şekilde makine üzerindeki dizileri optimize etmekmiş. Tekstil mühendisi olan Krinner, yüksek lisans derecesinde fonksiyonel ipliklerin işlenmesini inceledi ve ELITEX®’in yanı sıra, Shieldex® ve Agsis ™ gibi firmaların ürettiği metal ve metalize ipliklerin çözgülü örme sisteminde kullanılmasında oldukça iyi sonuçlar elde etti.