“Türkiye’de Son Dönemde HKS 2 SE ve HKS 2 SE PLUS Yoğun İlgi Görüyor”
Bastian Fritsch, Karl Mayer’in Türkiye Satış Müdürü
Tekstil Teknoloji dergimizin ‘Alman Tekstil Makine Endüstrisi Özel Sayısı‘ için bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Karl Mayer’in Türkiye Satış Müdürü Bastian Fritsch önemli değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde özellikle iç giyim ve spor giyim için elastik ürünlerin üretimine yönelik makinelerinin yoğun talep gördüğünü hatırlatan Fritsch, “Türkiye kendisini Karl Mayer için ikinci en önemli satış bölgesi olarak kabul ettirdi.” ifadelerini kullandı.
2022 yılı şirketiniz için nasıl geçti? Üretim hacminiz, siparişleriniz ve ihracat pazarlarınız açısından değerlendirebilir misiniz?
2022, Stoll’un düz örme sektörü açısından bağımsız bir İş Birimi olarak dâhil olduğu Karl Mayer Group için zorlu bir yıl oldu. Geçen yılın başında Koronavirüs kaynaklı hastalıkların rakamları düşmeye başladı ve iş dünyası olumlu bir gelişme sürecine girdi. Ancak iyimserlik uzun sürmedi. Ukrayna’da savaş çıktı ve hükümetin sıfır Covid stratejisi Çin ana pazarında talepte düşüşe yol açtı. Ağa bağlı küresel ekonomide kaos ortaya çıktı. Lojistik sistemleri artık işlemez hale geldi, hammadde fiyatları yükseldi ve birçok bileşenin tedariki durma noktasına geldi. Ayrıca artan enflasyon tüketicileri tedirgin etti. Karl Mayer Group’un müşterileri bu sorunlara, satın alma konusunda belirgin bir isteksizlikle tepki gösterdi. Bu gelişmeyi 4. çeyrekten itibaren ABD ve Avrupa’da gerçekleşen faiz artışları tetikledi.
“Türkiye, Kendisini İkinci En Önemli Satış Bölgesi Olarak Kabul Ettirdi”
Çözgülü örme makinelerinizle ilgili olarak şimdilerde müşterilerden hangi talepleri alıyorsunuz? Bu makinelere en çok hangi ülkelerden talep var?
Çin, çözgülü örme makinelerimiz için en büyük pazar olmaya devam ediyor. Türkiye, kendisini ikinci en önemli satış bölgesi olarak kabul ettirdi. Bu arada; Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kalbimiz tüm depremzedelerle birlikte. Depremde ailelerini kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.
Özellikle Türkiye’de iç giyim ve spor giyim için elastik ürünlerin üretimine yönelik makinelerimiz yani HKS 2 SE ve HKS 2 SE PLUS, bir süredir yoğun talep görüyor. EL veya ON vitesli dört çubuklu HKS modellerimizin sipariş durumu da oldukça olumlu seyrediyor. Bunun nedeni; modaya uygun giysilere dönüştürülmekte olan çarpıcı, çok yönlü buruşuk görünümlü yeni kumaşlardır. Bu trend kumaşlar, yeni HKS 3-M ON makinemizde de üretilebiliyor. Özellikle bu dijital nesil trikot makinesi, sipariş defterlerimizi giderek daha fazla dolduruyor.
Giyim sektöründe ve aynı zamanda iç çamaşırı sektöründe en çok satanlar, moda trendleri nedeniyle RSE makinelerimizde üretilen elastik ve elastik olmayan powernet ürünleridir. İnce ağ benzeri kumaşlar genellikle modaya uygun kıyafetler için payetler gibi işlemelerle süsleniyor. Türkiye’nin yanı sıra diğer önemli pazarlarımız ise: İtalya, Güneydoğu Asya ve Amerika’dır.
“HKS 2 SE PLUS, Müşterilerimiz Tarafından Çok İyi Karşılandı”
Karl Mayer’in son yıllarda piyasaya sürdüğü çözgülü örme makinelerinden kullanıcılar ne gibi faydalar sağlıyor? Müşterilerin bu ürünlere olan ilgisinden memnun musunuz?
Son yıllarda, dijital neslin yüksek performanslı çözgülü örme makinelerinin geliştirilmesine ve pazara sunulmasına odaklandık. HKS 3-M ON ve HKS 4-M ON makinemiz, makinenin ağa bağlanmasıyla doğrudan KM.ON’un güvenli bulutundan yüklenebilen alıştırma verileriyle çalışıyor. Bu nedenle yeni HKS modelleri desen diskleri olmadan çalışıyor, ancak yine de mekanik kılavuz taraklı modeller gibi yüksek çalışma hızlarına ulaşıyor. Desen disklerinin olmaması, ürün değişimi sırasında mekanik müdahale olmaması anlamına da geliyor, bu nedenle saniyeler sürüyor. Yenilikçi makineler, üretim performansının iyileştirilmesine gerçek bir katkı sağlıyor. Ek olarak model disklerinin maliyetli tedariki ve depolanması da ortadan kalkıyor.
Ayrıca müşterilerimiz yazılım girişimimiz KM.ON’un dijital çözümlerinden de faydalanabiliyor. Örneğin, k.management panosu ile, ne zaman ve nerede olursa olsun, üretimlerine doğrudan bağlanma hattı var. Akıllı cihaz, tüm önemli makine anahtar rakamlarına genel bir bakış sağlamak için KM.ON bulutuyla ağ bağlantılı makinelerden gelen yakın zamanlı verileri kullanıyor. Pano bu nedenle verimli yönetimin temeli konumunda bulunuyor. Kararlar hızlı ve sağlıklı alınabiliyor, süreçler ihtiyatlı bir şekilde planlanabiliyor. Arıza ve sıkıntı durumlarında hızlı müdahale mümkün oluyor ve müşteri rutin işlerde zamandan tasarruf ediyor. Müşteriler tüm bu avantajların farkında. ON makinelerin sipariş alımımızdaki payı geçen yıldan bu yana önemli ölçüde arttı.
Makinelerimizin diğer geliştirmeleri de çok özel pazar gereksinimlerine odaklanıyor. Örneğin HKS 2 SE PLUS ile yüksek verimlilikte yüksek elastan payına sahip esneyebilir kumaşlar üreten bir modeli piyasaya sürdük. Bu yenilik müşteriler tarafından çok iyi karşılandı. Dantel sektöründe Sym-Net ürünlerine sahip MJ 92/1 B, iç giyim ve konfeksiyon üreticilerinin ilgisini çekiyor. Jakarlı bar alanında özel bir konfigürasyona sahip olan yeni Multibar jakarlı raşel makinesi, son derece hassas çekilmiş bir görünüme sahip danteller üretiyor. Özellikle net konstrüksiyon açıklıkları ve aynı zamanda en yüksek simetri nedeniyle ince desenler göze çarpıyor. Paris’te Interfiliere ve Premiere Vision’da müşterilerimize Sym-Net modellerini tanıttık. Geri bildirim baştan sona çok umut vericiydi, ancak trend nedeniyle özellikle dantel sektöründe yatırım yapma isteği şu anda son derece kısıtlı.
Çözgülü örme makineleri sektörü başta olmak üzere önümüzdeki yıllarda tekstil makineleri sektöründe ne gibi yenilikler ve gelişmeler beklenebilir?
Otomasyon ve dijitalleşme, makine mühendisliğinde ilerleme kaydetmeye devam edecek. Bu gelişmenin itici güçleri arasında; vasıflı işçi eksikliğinin artması ve bireyselleştirilmiş ürünlere yönelik eğilim yer alıyor. Kârlılığı korurken küçük tüketici grupları için bile yüksek kaliteli ürünlerle talep değişikliklerine hızla yanıt verebilmek giderek daha önemli hale geliyor. İş birliğine dayalı ürün geliştirmeye yönelik tasarım araçları, makineleri daha esnek hale getirmeye yönelik çözümler, yapay zekâ tabanlı kalite yönetimi, üretimi yönetmek için yazılım ve hedeflenen Bakım Çözümleri teklifleri ile gelecekte müşterilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.
İnovasyonun bir başka itici gücü de sürdürülebilirlik konusudur. Çözgülü örme makinelerinde daha fazla geliştirmenin odak noktaları arasında, işlenebilen iplik yelpazesinin suni elyaf sektörü dışındaki varyantları içerecek şekilde genişletilmesi, makinelerin enerji yönetimi ve örneğin dikişsiz üretim yoluyla tüketici öncesi atığı en aza indirmeye yönelik çözümler yer alıyor.
“İşleri Korumak için Üretim Yeniden Yerelleşti”
Küresel tekstil makine üreticilerinin ihracat pazarlarında ne gibi değişiklikler olacak? Bu pazarlarla ilgili bir çalışma yürütüyor musunuz?
Son gelişmeler ve olaylar tedarik zincirlerimizin ne kadar hassas olduğunu gösterdi. İşleri korumak için, üretimin yeniden yerelleştiğini görüyoruz. Değer zincirindeki katılımcılar yeniden birbirine yaklaşıyor. Bu trendi yakından takip ediyor ve değişen koşullar altında bile müşterilerimize başarılı bir işletme için uyarlanmış çözümler sunmaya devam ediyoruz.
2023 yılı için hedefleriniz nelerdir? Yakın gelecekte yeni makineleriniz ve yatırım projeleriniz olacak mı?
Bu yılki en önemli olay; Milano’daki ITMA Fuarı’na katılıyor olmamız. Dünyanın en önemli tekstil makineleri fuarlarından birisi, pek çok belirsizliğin olduğu bir dönemde, zor koşullar altında gerçekleşecek. Güncel olaylar ışığında müşterilerimizin en acil sorularına cevap verecek bir fuar programı üzerinde çalışıyoruz. Bizim sunumumuz; artan maliyetlere rağmen kârlılık, sürdürülebilirlik konusu, pazar taleplerine hızlı ve esnek bir şekilde yanıt verme, yeni iş fırsatlarını belirleme, geliştirme ve vasıflı işçi eksikliğine rağmen istikrarlı katma değerli süreçlerle ilgili olacak.
Röportaj: Dilek Hayırlı