Mahlo’dan Tekstil Üretiminde Eşzamanlı ve Çapraz Bozulma Tespiti
Thomas Höpfl, Mahlo Satış Müdürü
Mahlo, ilk otomatik atkı düzelticinin icadıyla tekstil endüstrisinde bir dönüm noktası başlattı. Uygulama teknolojisinde uzun yıllara dayanan deneyimi bir araya getiren sürekli geliştirme ve yüksek düzeyde yenilik, bugün endüstride standardı tanımlayan doğrultma teknolojisiyle sonuçlandı. Piyasadaki başka hiçbir sistem, bozulmaları Almanya’nın Bavyera bölgesindeki makine üreticisinin tarama sistemi kadar hassas bir şekilde tespit edemez.
En karmaşık örgüler, yüzey yapıları ve desenler bile tam otomatik ve güvenilir bir şekilde algılanıyor. İlgili müşterinin ürün karışımı için uygun ölçüm prensibi, geniş bir farklı tarama teknolojisi ve sensör portföyünden seçilebiliyor. Mahlo Satış Müdürü Thomas Höpfl bunun arkasında ne olduğunu açıklıyor.
Günümüz standartlarına göre düzgünsüzlük tespiti için gereksinimler nelerdir?
Thomas Höpfl: Modern bozulma tespiti, dokuma ve yüzey etkileri, hav, ilmek veya tüylerden bağımsız olarak günümüzün yüksek kumaş hızlarında hatasız ve tam otomatik olarak çalışmalıdır. Bunu sağlamak için Mahlo’da çok çeşitli özel sensörler geliştirdik. Bu, müşterinin ürün karışımına göre sistemi seçmemizi sağlıyor.
Mahlo hangi ölçüm prensiplerini kullanıyor?
“Mahlo tarafından salınımlı silindirik bir mercekle geliştirilen optoelektronik ölçüm ilkesi, birkaç istisna dışında tüm tekstil yapılarını atkı ipliği ve may kayması için tarayabiliyor. Bu, evrensel olarak en uygulanabilir ölçüm ilkesidir. Optoelektronik sensörle taranamayan birkaç istisna için, ek olarak bir görüntüleme, yani kamera tabanlı ölçüm prensibi de sunuyoruz.
En yüksek talepler için her iki sistem birleştirilebiliyor.
Tekrar eden bir modelin bozulması tespit edilecekse, daha önce bahsedilen ölçüm prensipleri çoğu zaman uygun değildir. Bu nedenle, desen bozulmasını özel olarak tespit edebileceğimiz bir sistem geliştirdik. Bunun için bir çizgi tarama kamerası ile tüm kumaş genişliğini yakalıyoruz. Bu şekilde oluşturulan görüntü, özel olarak geliştirilmiş değerlendirme algoritmaları ile değerlendiriliyor. Desen bozulması belirleniyor ve düzleştirme mekanizması ile eş zamanlı olarak ortadan kaldırılıyor.
Sensörler düzleştiricide en iyi nereye ve nasıl yerleştiriliyor?
Uygulamaya bağlı olarak, düzleştiricinin çıkışında genişlik boyunca birkaç sensör kuruluyor. Tüm sensörlerdeki mikroişlemciler, aynı anda ve sürekli olarak bozulma açısı orantılı sinyaller sağlıyor. Saniyenin kesirlerinde toplam bozulma hesaplanıyor, düz atkı ipliğinden sapma belirleniyor ve gerekli kontrol darbeleri elde ediliyor. Bu sayede bozulma değişiklikleri gerçek zamanlı olarak tespit ediliyor ve kontrol ediliyor. Motorlu genişlik ayarı, sensörlerin her zaman kumaş genişliği boyunca en iyi şekilde dağıtılmasını sağlıyor. Kenar sensörleri, kumaş genişliğindeki değişiklikleri algılıyor ve sensörlerin konumunu ayarlıyor. Tekstil yapılarındaki kaymayı tespiti konusunda Mahlo, tek bir çapraz sensörle taramaya net bir şekilde karar verdi. Tekstil için tek bir mantıklı çözüm var, o da eş zamanlı tarama.
Birden fazla sensörle eşzamanlı taramanın nedenleri nelerdir?
Çoğu tekstil yapıları, yüksek bozulma dinamikleri sergiliyor, yani sıklıkla değişen düzensizlikler bekleniyor. Bu nedenle, kumaş eni boyunca toplam kaymayı aşağı yukarı gerçek zamanlı olarak belirlemek önemlidir. Bu, yalnızca kayma açısı orantılı sinyallerin uygun sayıda sensör tarafından eş zamanlı olarak işlenebilmesi durumunda mümkündür. Bir çapraz geçiş sensörü, geçiş sırasında bu değerleri birbiri ardına toplayacak, yani bunlar bir zaman gecikmesi ile kullanılabilir olacak. Toplam kayma sadece bir seferde bir tam hareketten sonra hesaplanabiliyor.
Sensörün maksimum hızı sınırlı olacak. Kenar alanlarında frenleme, dönüş noktasından önce gerçekleşmelidir. Bu, 3200 mm genişlik için bir traversin her durumda 2 saniye veya daha fazla süreceği anlamına geliyor. Normal kumaş hızlarının 70 m/dk olduğu varsayıldığında, bu süre zarfında yaklaşık 2,5 – 3 m kumaş düzleştiriciden gözlemlenmeden geçiyor. Bu da üretici için kayıplara neden oluyor.
Bu, genellikle oldukça değişken may kaymaları sergileyen triko durumunda daha da kritiktir. İşte tam da o zaman hızlı bir yanıt gerekiyor.”
Mahlo, tekstil üretiminde sürekli artan talepleri karşılamaya devam etmek için neler yapıyor?
Tarama sistemimizi sürekli geliştiriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç ve önerilerini dikkate alıyoruz ve engin tecrübemiz sayesinde uygun çözümler geliştirip sunabiliyoruz. Önde gelen üniversitelerle iş birliği de burada önemli bir yapı taşıdır. Bir örnek vermek gerekirse; Deggendorf Teknik Üniversitesi ile iş birliği içinde tamamladığımız eğri ve yay silindirlerinin kontrolünü optimize etmeye yönelik çalışma başarılı projedir. Mevcut kontrolör, hız, kumaş gerginliği vb. gibi değişen etkilere ve kumaş parametrelerine otomatik olarak uyum sağlayabiliyor. Karmaşık algoritmalar kullanarak, gelecekteki bozulma sürecini yüksek doğrulukla tahmin edebiliyor. Bu ayrıca kontrol hızını artırıyor ve belirtilen toleransların dışında kalan kaymayı neredeyse tamamen önlüyor.
Bu neden önemli?
Tespit edilen bozulmalar, mümkün olan en kısa sürede ve proses güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmalıdır. Her doğrultma makinesinin amacı, bozulma olmadan mümkün olan en yüksek oranda ürün üretmektir.