“Pandemiye Rağmen Siparişlerimizi Artırmayı Başardık”
Tekspart Genel Müdürü Alpaslan Demir
Örme makine iğne ve platinleri, örme makineleri yağı, triko makineleri ve yuvarlak örme makineleri satışı konusunda 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Tekspart, bugün özellikle iğne ve platinde Türkiye’nin ilk üç firmasından biri konumunda yer alıyor.
Tekspart Genel Müdürü Alpaslan Demir ile ‘Örme Teknolojileri Özel Sayısı’ için bir röportaj gerçekleştirdik. Örgü sektörünün pandemi sürecinden olumsuz etkilenmediğini söyleyen Demir, pandemi sonrası dönemde tedarik zincirinde kırılmalar olacağını dile getirdi. Demir, firmaların bu süreci iyi yönetmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Öncelikle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektörler pandemi nedeniyle oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. 2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Süreci daha az hasarla atlatmak için nasıl bir yol haritası oluşturdunuz?
Pandemi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Ancak örgü sektörü bu durumdan Nisan ve Mayıs ayları dışında olumsuz olarak etkilenmedi. Özellikle Uzak Doğu’da yaşanan problemler ihracat için olumlu etki yarattı ve siparişlerde artış oldu. Bu etkiler firmamıza sipariş anlamında artış yaşatırken stok yönetimimiz sayesinde müşterilerimize aksaksız hizmet vermeye devam ettik.
Örme makinesi sektöründe son trendler nelerdir? Önümüzdeki birkaç yıl içinde sektörde ne tür değişiklikler ve yenilikler bekliyorsunuz?
Pandeminin etkileri bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Tedarik zincirinde kırılmalar yaşanacağı için bu süreci düzgün yönetmek gerekiyor. Navlun ve hammadde fiyatlarındaki artışlar nihai ürün fiyatlarına da yansıyacaktır.
Birçok kurumsal firmanın evden çalışmayı devam ettirmesi ve insanların daha fazla evde süre geçirmesi sebebiyle Süprem, Ribana 3 iplik tarzı üreten makinelere yönelik bir talep artışı oldu. Bunun 2021 senesinde de devam edeceğini düşünüyoruz. Jakar tarzı üretim yapan makinelerinde yılın 2.yarısından itibaren rağbet göreceği kanısındayız.
Örme sektörü özellikle pandemi sürecinde oldukça başarılı bir performans sergiledi. Siz Türk örgücülerin bu süreçteki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce başarının nedenleri neler?
Örme firmaları bu süreci oldukça iyi geçirdiler. Avrupa’dan gelen taleplere kısa sürede cevap verebildiler. Türk parasının değer kaybından dolayı fiyatlarımızın göreceli olarak diğer ülkelere göre avantajlı hale gelmesi, Tekstil olarak ana pazarımızın Avrupa ülkeleri olması, bizim coğrafi olarak Avrupa’ya yakınlığımız avantaj sağladı. Firmalar gerek lojistik gerekse fiyat olarak taleplere cevap verebilme avantajını kullanarak güzel işler yaptılar.
Pandeminin etkileri 2021’ilk ilk aylarında da devam edecek gibi görünüyor. Tekspart olarak 2021 yılından beklentileriniz, hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir? Yeni yatırımlar yapmayı planlıyor musunuz?
Tekspart olarak yedek parça ve makine tedarikinde yeterli hizmeti verebilmek için bir takım önlemler alıyoruz. Stok ve sipariş süreçlerimizi aksatmamak için bazı çalışmalarımız mevcut.
ITM 2021 Fuarı’na yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? Fuardan beklentileriniz nelerdir?
Fuarın öncelikle sağlıklı bir şekilde yapılmasını umut ediyoruz. Pandemi sebebiyle uzun bir süredir fuarlar düzenlenmediği için müşterilerin ITM 2021’e rağbet edeceğini düşünüyoruz. Daha önceki yıllardaki katılım ve ziyaretçi sayılarına ulaşmayı hedefliyoruz. Normalleşme sürecinin yaşanması halinde potansiyelin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.
Röportaj: Dilek HAYIRLI