SSM’den Digicone®2 İle “Mükemmel” İplik Bobini Üretimi
SSM Yazılım Müdürü Göksel Karaarslan, doğru şekilde sarılmış bir bobinin nasıl olduğunu çok iyi biliyor: Tekdüze bir yoğunluğa sahiptir ve görünür yüzey yapıları barındırmaz. Uzmanların dediği gibi, “desen olmamalı”. Bu çok önemli.
Çünkü, iplik bobini ancak doğru şekilde sarıldığında rengi eşit olarak emebilir. Karaarslan, “Kimse lekeli boyalı giysiler giymek istemez” diyor. Üstelik, düz bobinleri de verimli bir şekilde işlemek artık çok daha kolay.
İPLİK VE BOBİN ÇEŞİTLİLİĞİ – KENDİNE HAS BİR ZORLUK
Burada şöyle bir sorun var: Sarma makineleri, kolay boyanabilen bobinlerin sarımında sık sık yetersiz kalabilir.
Bunun nedeni kalın, ince, kaba ya da düz iplikler, düz bobinler, konik bobinler, vs. Bu liste sonsuza kadar gider. İyi bobinleme makineleri tüm bu parametreleri hesaba katmalı ve aynı zamanda daima yüksek kalite- de bobinler üretmelidir.
Bir bobinin optimal olmayan bir yöntemle sarılması durumunda, bu durum ilave işlem süreçlerinde sorunlara yol açacak ve sonuç olarak ekstra dezavantajlara yol açacaktır. Ekstra dezavantajlar da maliyet ve para kaybına yol açacaktır ki, genellikle yoğun rekabetin yaşandığı tekstil pazarında eksik olan şey daima paradır. Bu nedenle SSM, saygın bir üniversiteyle işbirliği yaparak, sarma makinelerinin, iplikten bağımsız olarak “mükemmel” bobin sargısı yapmasını sağlayan bir algoritma geliştirdi.
LABORATUVAR TESTLERİ YERİNE GÖRÜNTÜ
Mühendisler ve matematikçiler, tercihlerini özel bir yaklaşımdan yana kullandı. İplik gerginliği, yoğunluğu, malzeme veya iplik çapı gibi parametreleri ölçmek ve bunlar karmaşık formüllerle paket haline getirmek yerine, SSM uzmanlık tercübesini teoriye dönüştürerek bobin yapıları ve yoğunluk dağılımına yönelik kesin bir tahmin elde etti. Sayı teorisindeki yöntemleri kullanarak, sonuçta bobin sargısının “kaotik ve dinamik sistemi” üzerinden farklı bir bakış elde ettiler.
Hesaplamalara göre, sarma makinesi kontrol yazılımına doğrudan uygulanabilen Digicone®2 algoritmasını tasarlamak mümkündü. Sarım işlemi sırasında yüksek hızda kayıt sayesinde ve x-ışını bilgisayarlı tomografi yardımıyla, SSM projesinin başarısı kanıtlandı (görüntü karşılaştırmalı bobinlere bakınız).
Sonuç: Kolayca boyanabilen bir bobin sarma işlemini şimdiye kadar yapamayan, birebir aynı şekilde üretilmiş makineler, bu görevi yeni yazılımla hızlıca gerçekleştirdi.
İNOVASYON SAYESİNDE REKABET AVANTAJI
SSM ve üniversite işbirliği sayesin- de, bu fikir en iyi şekilde uygulanabildi. Karaarslan, “Yenilikçi Digicone®2 algoritması sayesinde diğer sargı makinesi üreticileriyle rekabet edebiliyoruz.” diyor.