Swissmem: Türkiye, İsviçre Tekstil Makine Endüstrisi İçin En Önemli İkinci Pazar
Günümüzde, Swissmem üyesi makine ve parça üreticileri ve servis sağlayıcıları, tekstil endüstrisini etkileyecek sürekli yeniliklere olan bağlılığıyla geleceğin bu mirasını sürdürüyor.
Swissmem, İsviçre’nin mekanik ve elektrik mühendisliği endüstrilerinde ve ilgili teknoloji odaklı sektörlerde KOBİ’ler ve büyük şirketler için önde gelen birliktir. Swissmem, ihtiyaca dayalı hizmetler sunarak, 1100’den fazla üye firmanın rekabet gücünü hem yurt içinde hem de yurt dışında geliştiriyor. Bu hizmetler, istihdam, ticaret, sözleşme, çevre hukuku, enerji verimliliği, bilgi ve teknoloji transferi konularında profesyonel tavsiyeleri içeriyor. Ayrıca, Swissmem, sektördeki çalışanlara pazar odaklı eğitim paketleri sunuyor.
Swissmem Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder ile ‘İsviçre Özel Bölümü’ için bir röportaj gerçekleştirdik. Türkiye’nin İsviçre Tekstil Makine Endüstrisi için en önemli ikinci Pazar konumunda olduğunu söyleyen Buchwalder, “İsviçreli Tekstil Makine üyelerinin gelecekte dünya tekstil sektörünü etkileyecek olan yenilikleri tanıtmaya devam edeceğinden eminim.” diyor.
İsviçreli makine üreticileri için 2018 yılını değerlendirebilir misiniz? Türkiye pazarı hangi konumda yer alıyor ve İsviçreli üreticiler için Türkiye pazarının önemi nedir?
2018 üyelerimiz için çok olumlu bir yıl oldu. ABD, İtalya, Özbekistan ve Vietnam gibi bazı pazarlarda çok iyi gelişmeler yaşandı. Diğer ihracat pazarlarının çoğu, durağan bir hareket gösterdi. Türkiye, uzun yıllardır İsviçre tekstil makineleri endüstrisi için ihracat yapılan ilk üç pazardan biri konumunda yer alıyor. 2018 yılında Türkiye, yavaş bir gelişme gösteren Çin’in ardından en önemli ikinci Pazar oldu.
İsviçre Tekstil Endüstrisinin hâkim olduğu alanlardan bahseder misiniz? Türkiye ile hangi alanlarda daha yoğun ilişkileriniz var?
Tarihsel olarak İsviçre tekstil makineleri şirketleri iplik eğirme alanında çok güçlüdür. Ancak, 44 üye şirketimiz, iplikçilikten dokumaya, örmeden nakışa, terbiyeden baskı ve kalite testlerine kadar tekstil değer zincirinin tüm segmentlerinde çözümler sunabiliyor. Türkiye tüm bu segmentlerde çok önemli bir tekstil pazarı ve Türkiye ile güçlü ticari ilişkilerimiz olduğu için mutluyuz.
Swissmem üyelerine ne tür destekler veriyor? Önümüzdeki dönem için planlanan başlıca faaliyetleriniz nelerdir?
Swissmem, ihtiyaç temelli hizmetler sunarak 1100 üye şirketin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu hizmetler, istihdam, ticaret, sözleşme ve çevre hukuku, enerji verimliliği ve bilgi ve teknoloji transferi konularında profesyonel tavsiyeler içeriyor. İsviçre Tekstil Makineleri Birliği, Swissmem’in en eski bölümüdür ve 1940 yılında kurulmuştur. Diğer faaliyetlerin yanı sıra, önemli müşteri pazarlarında sempozyumlar, fuarlarda İsviçre pavyonları, yenilik atölyeleri ve temel tekstil eğitim kursları düzenliyoruz. Önümüzdeki dönemde, 63 İsviçreli katılımcı ile yer alacağımız ITMA Fuarı, kesinlikle en önemli etkinliğimiz olacak.
Endüstri 4.0 ve Sürdürülebilirlik Önemli Gündemimiz
Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik gündeminizdeki önemli terimler midir? İsviçre şirketlerini bu terimlerle değerlendirebilir misiniz?
Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik her gelişme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Endüstri 4.0, ürün veya süreç optimizasyonunda veya tamamen yeni iş modellerinin geliştirilmesinde, çeşitli olasılıklar sunuyor. Üye şirketlerimiz bu olanakları maksimum müşteri kazancı sağlamak için kullanırlar. Sürdürülebilirlik ile ilgili olarak, kaynakların optimize kullanımı yine en önemli konulardan biridir. Hammaddeler az ve enerji pahalı, bu nedenle makinelerimizi her iki yönde de daha verimli hale getirmek asıl gündemimiz. Bu nedenle üyelerimizin her birine, inovasyon süreçlerini ve portföylerini harici bir danışmanla analiz etmeleri için bir inisiyatif başlattık. Bu onların kendi yeteneklerini güçlendirmelerine ve hatta geleneksel tekstil piyasasının dışında ek bir inovasyon alanı bulmasına olanak tanıyor. Önemli olan bu kavramları pazarlanabilir ürünlere ve hizmetlere dönüştürme yeteneği. Ayrıca, endüstri 4.0 atölyelerini yeni başlattık. Endüstri 4.0 yolculuğumuzda üyelerimize destek olmayı hedefliyoruz, bu sayede ürün ve süreçlerini en son ihtiyaçlara ve iş stratejilerine uygun olarak geliştirebiliriz.
İsviçreli şirketler tekstil endüstrisindeki değişimlere uyum sağlama konusunda ne kadar esnek?
Bu soruyu cevaplamak için zamanda geri dönmek istiyorum. Tekstil makineleri üreticileri derneğimizdeki birçok firma 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştu, birçok iniş ve çıkışlar yaşadılar ve zamanla saygın bir üne kavuştular. Böylesine uzun bir geçmişe sahip olan İsviçreli şirketler sürekli olarak değişiklik yapmayı, iş stratejileri geliştirmeyi ve gelişmeyi başardılar. Bu tarihi geçmişle, İsviçreli firmaların yarının (tekstil) dünyasında da önemli bir rol oynayacağından eminim.
2019’dan beklentileriniz nelerdir?
Üye şirketlerimiz 2019 için iyimserler. Sipariş alımının sabit kalması veya hafif bir şekilde düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte, yılın ortasında birçok yeniliğe ev sahipliği yapacak olan ITMA, büyük olasılıkla ek bir sipariş alımını tetikleyecektir.
Swissmem’den ITMA Öncesi Konferans
Swissmem, 20-26 Haziran tarihleri arasında Barselona’da düzenlenecek olan ITMA 2019 Fuarı öncesi bir konferans organize etti. Uluslararası tekstil yayıncıları ve gazetecilerinin davet edildiği konferans, 28-30 Mart tarihleri arasında İsviçre’nin Luzern kentinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 20 Swissmem üyesi şirket, ITMA 2019 Barselona’da sergileyeceği yeniliklerini sunum yaparak davetlilere tanıttı. Konferansa dünyanın dört bir yanından gelen 30 tekstil yayıncısı katıldı. Tekstil Teknoloji ve Nonwoven Teknoloji dergisini temsilen Teknik Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Necip Güney ve Teknik Fuarcılık Bölge Satış Müdürü Enes Güney, konferansa katılarak İsviçre firmalarının en son teknolojik yeniliklerini ITMA 2019 Fuarı öncesinde görme fırsatı yakaladı.
Röportaj: Dilek Hayırlı