Cosmo Kimya, Tekstil Yardımcı Kimyasalları Alanındaki Ürünleriyle ITMA 2019’da
2000 yılında tekstil sektörüne yönelik Tekstil Yardımcı Kimyasalları üretimi için kurulan Cosmo Kimya, bugün kendi alanında Türkiye’nin önde gelen firmalarından birisi haline geldi. İstanbul – Esenyurt’ ta üretime başlayan firma yapmış olduğu başarılı Ar-Ge çalışmaları neticesinde ürün gamını genişletti, yurt içi ve yurt dışı müşterilerinin güvenini kazandı, elde edilen bu başarılı çalışmalar neticesinde yatırımlarını artırdı.
2015 yılında İstanbul – Esenyurt’ ta inşasına başlamış olduğu yeni fabrikasını bitirerek 2018 yılının ilk çeyreğinden itibaren üretimlerini burada sürdürmeye başladı. Modern ve optik beyazlatıcı dâhil her türlü tekstil kimyasallarının üretimi için kurmuş olduğu Ar-Ge Laboratuvarlarıyla müşterilerinin taleplerine anında yanıt vererek onların güvenini tazeledi.
Yapmış oldukları çalışmalar ve son yıllarda artan fuar katılımlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız Cosmo Kimya Ar-Ge ve Üretim Müdürü Dr. Süleyman Gürsoy şunları belirtti; “Firmamız 2000 yılından bu yana faaliyet göstermekte olup, tekstil sektörüne yönelik geniş bir ürün gamıyla hizmet veriyor.
Ürettiğimiz tekstil yardımcı kimyasalları boyahanelerde ve yıkama fabrikalarında Kontinu ve diskontinü sistemlerde (Overflow, Jet, HT, Pad-batch, Kontinü kasar vb.) her türlü elyafın boyanması için kullanılıyor. Yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları neticesinde geniş bir ürün grubunun üretimini gerçekleştirirken, iç pazarda bugün ülkemizin en önemli üreticilerinden birisi haline geldik.
Yine Türkiye’nin tekstil yardımcı kimyasalları üretiminde en büyük Ar-Ge laboratuvarlarından ve üretim kapasitesine sahip olan firmalarından Cosmo Kimya, geniş ürün çeşidine ve stoğuna sahiptir.
Günün her saatinde sevke hazır bir şekilde müşterilerimizin taleplerine en iyi şekilde hizmet sunmaktayız. İç pazarda yakalamış olduğumuz başarıyı ihracata da taşırken İran, Rusya, Belarus, Özbekistan, Pakistan, Bangladeş, Mısır gibi birçok ülkeye de direk ihracat gerçekleştirmekteyiz.” dedi.
Ekolojik Yaşama Zarar Vermeyen Çevreci Üretime İmza Atıyor
Tekstil üretiminin büyük bir artış göstermesiyle birlikte birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini dile getiren Gürsoy, şunları söyledi. “Özellikle tekstil ürünlerinin boyanması ve kimyasal atıkların oluşması insan sağlığına ve ekolojik çevreye zarar vermeye başlamıştır.
Cosmo Kimya firması olarak insan ve canlı sağlığını öncelik haline getirmiş, Ar-Ge çalışmalarında ekolojik yaşama zarar vermeyen çevreci bir üretime imza atmaktadır. Bu yönüyle birçok işletmeye örnek olan firmamız müşterilerinin takdir ve beğenisini kazanmıştır.”
2012 yılından sonra fuar katılımlarının ve tanıtım çalışmalarının artış göstermesinin nedenlerine değinen Süleyman Gürsoy; ‘’Bugün Türkiye’nin çok çeşitli en geniş stoğuna sahip firmalarından birisiyiz ve teknik olarak gelecek talepleri karşılayacak kapasitedeyiz.
2015 Yılında ITMA Milano fuarına ardında da Özbekistan, Bangladeş, Pakistan, Rusya, İstanbul gibi birçok ülkede ve kentte düzenlenen onlarca uluslararası fuara katılım göstermeye başladık. Şimdi ITMA 2019 Barcelona fuarına hazırlanıyoruz ve bu fuarda da en iyi şekilde ülkemizi temsil edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.
İhracat çalışmalarının da öneminde değinen Süleyman Gürsoy şöyle devam etti. ‘’ Türkiye tekstil üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Bu durum ülkemizde tekstil makineleri ve tekstil kimyasalları üretiminin önünü açmıştır. Baktığımız zaman iç pazar taleplerinin büyük bir kısmı yerli üreticiler tarafından karşılanırken, yine tekstil makineleri ve tekstil kimyasalları ihracatında da dünya pazarlarında hatırı sayılır bir noktaya gelmiştir. Sektörümüzde ihracat yapan firma sayısında ciddi artış görülmekte.
Bu durum ülkemiz açısından büyük bir kazançtır. Katma değeri yüksek ürünler olarak karşımıza çıkan bu ürün gruplarının ihracatı hem döviz girdisi sağlarken hem de ciddi oranda bir istihdam kapısı oluşturmaktadır. Şimdi ITMA Fuarı katılımcılarına baktığımızda Türkiye ilk 3 ülke arasında.
2015 yılında bildiğim kadarıyla 130 Türk firması vardı ve 160 firmaya çıkmış, %20’den fazla bir artış olmuş. Sonuç olarak hepimiz ihracat odaklı bir çalışma içerisine girmişiz. Bu durum Türkiye için sevindirici ve gurur verici bir durum. Buradan ITMA Fuarına katılan tüm firmalarımıza başarılar dilerim.”