“Ekonomik Durumun, İlgili Tüm Paydaşlar İçin Hızla Düzeleceğini Umuyoruz”
Koronavirüs salgınından tüm sektörlerin etkilendiğini söyleyen Oerlikon Manmade Fibers segmenti CEO’su Georg Stausberg, “Ekonomik durumun ilgili tüm paydaşlar için hızla düzeleceğini ve hepimiz suni elyaf endüstrisi için bizi olumlu bir geleceğin beklediğini umuyoruz.” dedi.
Oerlikon Manmade Fibers segmenti CEO’su Georg Stausberg ile Tekstil Teknoloji dergimizde yer alan ‘İplik Teknolojileri Özel Sayısı’ için bir röportaj gerçekleştirdik. 2015 yılından beri Oerlikon Manmade Fibers Segment CEO’su olarak görev yapan Stausberg, iplik makineleri sektöründeki trendleri, en son yeniliklerini ve projelerini anlattı. Stausberg, “Yakın bir gelecekte, Oerlikon Manmade Fibers olarak, sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesinde öncü olmayı garanti ediyoruz. Yeni gelişen pazarları yenilikçi olarak gelir elde etmek açısından iyi bir fırsat gördüğümüzden, bu pazarlarda geri dönüşüm veya Biyopolimer işleme gibi yeşil teknolojilerin geliştirilmesine odaklanacağız.” dedi.
İplik makineleri endüstrisinde Oerlikon’un yıllar içinde tecrübe ettiği gelişmeler nelerdir? Oerlikon’un sunduğu makinelerin rakiplerinin sahip oldukları teknolojilere göre ne gibi avantajları bulunuyor?
İplik üretim tesislerinin bünyesinde kullanılmak üzere küresel olarak tanınan Oerlikon Barmag iplik üretim ünitelerimizi EvoQuench ve WINGS gibi enerji verimli teknoloji çözümleriyle birlikte sunuyoruz. İsimleri zikredilen bu teknolojiler, şu anda dünya çapında neredeyse tüm piyasa katılımcıları tarafından kullanılan teknolojilerdir. Bu, bizim için ve bu ürünlerin ortaya çıkmasında emeği geçen herkes için bir başarı öyküsüdür.
Kumaş dokusu ile ilgili olarak, geçen yıl ITMA Barcelona’da tanıtılan yeni eAFK EVO ünitesinden tekrar bahsetmek ve sahip olduğu EvoCooler, EvoHeater ve EvoTake-up isimli üç özel teknolojiyi yeniden vurgulamak istiyorum.
Bu yeni nesil otomatik kumaş dokusu üniteleri, ana bileşenlerin konfigürasyonlarının kontrolünde yüksek esneklik sunuyor. Yüzde 25 daha az enerji tükettiği halde yüzde 20 daha yüksek üretim hızına ulaşabiliyor. EAFK Evo ünitesi ile son derece yüksek takım çıkarma verimliliği gösterebilir ve mükemmel iplik kalitesini yakalayabiliriz.
Parça elyaf eğirmede de benzer şekilde yenilikçi bir firmayız. İster pamuk tipi ister teknik uygulamalar için elyaf olsun, günlük 300 tona kadar üretim kapasitesine ve her tür malzeme için doğru çözüme sahibiz. Oerlikon Neumag ile kısa süre önce Çin’de üç adet parça elyaf çift bileşenli sistemi başarıyla devreye soktuk. Her biri günde 50 ton kapasiteye sahip olan sistemler, uzun süredir Oerlikon Manmade Fibers müşterisi olan iki firmada PP / PE veya PET / PE’den yapılmış iç kılıflı iki bileşenli elyaflar üretmek için kullanılıyor. Bu elyaflar hijyenik ürünlerin üretiminde kullanılıyor.
Avrupa’daki Firmalar 2050 Kadar, Karbon Nötr Üretime Başlamalı
Sizi heyecanlandıran ve beklenti içinde olduğunuz trendler neler?
Makine ve tesis üreticileri olarak bulunduğumuz konumu ileriye taşıyacak bir yenilik her zaman vardır: Sürdürülebilir teknolojiler bunlardan biri. Hepimiz daha iyi bir dünya için yenilikçi endüstriyel çözümler elde etmeye çabalıyoruz. Bunu nasıl başarabiliriz? Avrupa’da bulunan bizim gibi firmalar, Avrupa Birliği’nin ilan ettiği ‘Yeşil Düzen’ Anlaşmasının hedeflerini tutarlı bir şekilde takip etmeli ve 2050’ye kadar – ya da daha erken – iklim açısından karbon nötr üretime geçebilmeliyiz. Tüm tekstil endüstrisi, değerli malzemeleri geri dönüştüren küresel bir döngüsel ekonomi üzerinde bir arada ve dayanışma içerisinde çalışmalıdır.
Yapay zekâ kullanımı örneğinde olduğu gibi tüm yenilikçi olanaklarıyla gerçekleşmekte olan dijitalleşme bu konuda bize yardımcı olabilir ve olacaktır. Son olarak önemli bir adım da, otomasyondur. Otomasyon ve dijital süreçlerin etkileşimi, yapay elyafların ve bunların üretiminde kullanılacak makine ve ekipmanların üretimi için daha sürdürülebilir Endüstri 4.0 üretim çözümleri sağlayacaktır.
Oerlikon’da bizler, tekstil üretimi katma değer zincirinde hâlihazırda mükemmel bir konumdayız. “Eriyikten İpliğe, Elyaflara ve Nonwoven Kumaşlara” en iyi teknoloji çözümlerini müşterilerimize ulaştıracağımıza dair müşterilerimize sözümüz var. Oerlikon bünyesindeki teknolojilerimizle, tüm tekstil katma değer zincirindeki her tüketici ürününün kalitesini belirliyoruz. Çünkü yüksek kaliteye sahip her kumaş, mükemmel iplikler ve elyaf kullanılarak imal ediliyor.
Bugünlerde tekstil makinelerine ilişkin müşterilerinizden aldığınız en popüler talepler nelerdir?
Şu anda uzun vadeli müşterilerimizle birlikte vizyonumuzu gerçekleştiriyoruz. Tam otomatik ve dijitalleştirilmiş bir ‘‘Sıfır Atık’’ üretim tesisini kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. ‘Temiz Teknoloji’ ve ‘Akıllı Fabrika’ gibi amaçlarımızı gerçekleştirmek için Çin ve diğer ülkelerde birkaç proje üzerinde çalışma halindeyiz. Bu kapsamlı tesis çözümlerini tasarlıyor ve bunları size tek elden hizmet olarak sunuyoruz. Kaliteyi etkileyen tüm teknolojiler Oerlikon tarafından geliştiriliyor ve kontrol ediliyor. Elbette üretim tesislerinizde üniteleri çalıştıran sizin personeliniz, ancak akıllı bir yazılım tasarımı ve ergonomik makine tasarımı sayesinde tüm üretim ekipmanları çok kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor. Bu, 2004 yılında başarıyla başlattığımız e-tasarruf girişimimizin bir parçasıdır. Ayrıca, bu e-tasarruf sürdürülebilirlik programının bir parçası da, beklentilerinize uygun, enerji verimliliği yüksek ve çevreye duyarlı bir üretim planlamasıdır.
“Sürdürülebilir Teknolojilerin Geliştirilmesinde Öncü Olmayı Garanti Ediyoruz”
Tekstil sektörüne yönelik yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi için herhangi bir planınız var mı?
Elbette. Geri dönüşüm bugünlerde herkesin dilinde. Ancak ulusal ve hatta uluslararası düzeyde sorunsuz işleyen bir geri dönüşüm ekonomisi için hâlâ çok uzun bir yol kat etmemiz gerekiyor. Fakat her yerde gösterilen çabalar ve elde edilen ilerlemeler ümit verici. Bizim firmamızınki de bir istisna değil. Bu yüzden hep birlikte bunu adım adım başarabileceğimize inanıyorum.
Tekstil endüstrisi için en önemli konu olarak görülen ‘‘geri dönüşüm’’ konusunda çok sayıda zorluk bulunuyor: Rekabet edilen pazarlar ve teknolojiler, politik çerçeve koşulları, kullanılmış ancak yine de çok değerli hammaddelerin toplanması, ayrıştırılması ve sınıflandırılması ve en önemlisi de yeni, sürdürülebilir bir tekstil tasarımı problemi. Bunlar, sektörün fikir birliğine varması gereken alanlardır.
Şişeden şişeye, şişeden tekstile ve aynı zamanda tekstilden tekstile mekanik geri dönüşüm günümüzde zaten yapılabiliyor. Ne yazık ki kimyasal geri dönüşüm alanında son adım hala eksik ve tekstilden tekstile geri dönüşüm gerçekleştirilecek en üst düzey başarı olacaktır.
Bugün, Oerlikon Manmade Fibers, sürdürülebilir çözümleri teşvik etmede kilit bir konuma sahip olan polimer üretim zincirlerine geçit görevi görüyor. Mevcut Oerlikon makinelerimiz fosil bazlı kaynaklara dayalı iplikler üretiyor. Potansiyel olarak mevcut polikondansasyon teknolojisinin yerini alacak olan sürdürülebilir teknoloji çözümleri sunuyoruz. Oerlikon Manmade Fibers makinelerinde geri dönüştürülmüş polimerlerin işleme kabiliyeti ve eğirme kabiliyeti garanti edilmelidir.
Yakın bir gelecekte, Oerlikon Manmade Fibers olarak, sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesinde öncü olmayı garanti ediyoruz. Yeni gelişen pazarlarda yenilikçi olarak gelir elde etmek için iyi bir fırsat gördüğümüzden, bu pazarlarda geri dönüşüm veya Biyopolimer işleme gibi yeşil teknolojilerin geliştirilmesine odaklanacağız.
Bildiğiniz gibi son dönemde tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Pandemi Oerlikon’u nasıl etkiledi? Pandemi sonrası dönem için planlarınız nelerdir?
Oerlikon, çok erken bir aşamadan itibaren koronavirüs salgını koşullarına aktif olarak uyum göstermeye başladı ve kriz ekiplerini grup ve segment düzeyinde konumlandırdı. Aşırı şeffaflık, yüksek düzeyde kararlılık ve hızlı, pragmatik eylemler, koronavirüsün yayılmasına karşı başarılı bir şekilde savaşmanın anahtarlarıydı ve öyle olmaya devam ediyor. Alınan kısmi radikal önlemler ve tüm çalışanların kişisel davranışlarında gösterdikleri ciddiyet, virüsün bugüne kadar Oerlikon Yapay Elyaf üretim tesislerinde kendini gösterme şansının olmamasını sağladı. Dünya çapında, çalışanlarımızın sağlığını korumak en önemli önceliğimiz idi ve hâlâ da öyle.
Yapay elyaf üretim sistemleri ve ekipmanlarının satış pazarları uzun yıllardır Çin, Hindistan ve Türkiye’de bulunuyor En önemlisi Çin olmak üzere bu pazarların tümü birlikte Oerlikon Manmade Fibers üretim tesisimizdeki gerçekleştirilen projelerin aslan payını oluşturuyor. Ve bu durum şu anda halen kârlılığımızı sürdürmemizi sağlıyor. Çünkü Çin ve Türkiye’deki büyük yapay elyaf üreticilerinin üretim tesisleri, kapasite kullanımının istikrarlı bir şekilde arttırarak son birkaç ayda sistematik olarak yeniden faaliyete geçirildi. Ayrıca, yeni projeler üzerinde de hâlâ konuşuluyor.
Yıllık Ar-Ge bütçeniz nedir? Bahsetmek istediğiniz yeni veya gelecek döneme ait projeleriniz var mı?
Yıllardır ciromuzun yüzde 3-4’lük bir kısmını Ar-Ge çalışmalarımız için ayırıyoruz. Bu ekonomik güçten dolayı ve özellikle mühendislerimizin dünya çapındaki tüm geliştirme lokasyonlarındaki mükemmel performansı sayesinde, yapay elyaf endüstrisindeki yenilikçilik ve teknoloji liderliğimizi sürdürebiliyoruz. Şu anda en önemli şey hepimizin bir an önce normal yaşantılarımıza geri dönmesi. Hepinize ve tüm piyasa katılımcılarına her şeyden önce sağlık diliyorum. Ekonomik durumun ilgili tüm paydaşlar için hızla düzeleceğini ve hepimiz suni elyaf endüstrisi için bizi olumlu bir geleceğin beklediğini umuyoruz.
Röportaj: Dilek HAYIRLI