Fuarlar = Yeni İş Fırsatları
Fuar organizasyonları, doğru yapıldığında işletmeler için yeni iş fırsatlarıdır. Yeni satışlar, yeni müşteriler, yeni partnerler ve farklı insanlarla tanışmaktır. Doğru planlanmayan ve yapılamayan fuar organizasyonları ise işletmeler için maliyet ve imaj kaybıdır.
Bence, fuarlar ticarette yeni pazarlara, yeni satışlara açılan kapıların anahtarıdır.
Doğru bir fuar nasıl planlanmalıdır ve nasıl yapılmalıdır? Bu soruların cevapları çok önemlidir. Kurumlaşmış ve profesyonel şirketler kendileri için kısa bir yıllık, orta vadeli üç yıllık ve uzun vadeli beş yıllık gelecek planları yapar. Doğru bir fuar organizasyonun ilk adımı, bir şirket bütçesinin ve eylem planının içerisinde yer almasıdır.
Plansız, amaçsız, kafanıza göre katılacağınız bir fuardan, bir sergiden şirket amaçlarınıza uygun bir başarı beklememelisiniz. Ben katıldım, oldu. Evet bir defalığına bilemedin iki defalığına şansınız yardım edebilir, ancak uzun vadede bu senaryonuz başarısızlıkla neticelenecektir.
İkinci adım bu fuar organizasyonunda şirket amacınızı, yani işletmeniz için ne yapmak istediğinizi net bir şekilde hedefe koymalısınız.
Mesela,
1- Satış yapmak
2- Potansiyel müşterileri tanımak
3- Yeni bir ürünü tanıtmak
4- Dış piyasalara açılmak
5- İhracat yapmak gibi net hedefleriniz olmalıdır.
Üçüncü adım, fuar süresince yapacağınız işler için bir eylem planınızın olmasıdır. Fuar kaç gün sürecek, şirketten kimler katılacak, fuar standı nasıl olacak, hangi ürünler sergilenecek, sergilenecek ürünlerin fuara taşınması, montajı, fuarda sergilenmesi, fuar süresince personelin ulaşımı, giyim kuşamı ve fuarda yemek organizasyonu gibi konular önceden planlanıp aksiyon planında yer almalıdır.
Dördüncü adım, şirketiniz tarafından müşterilerinize fuarın duyurulması, müşterilerinizin fuara davet edilmesidir. Eğer yurt dışı bağlantılarınız varsa yabancı müşterilerinizi fuardan haberdar etmek ve fuar davetiyesi göndermek çok önemlidir. Ziyaretçilere yapılacak ikramlar, verilecek promosyon malzemeleri ve hediyeler daha önceden düşünülmeli ve hazır edilmelidir.
Beşinci adım, fuara katılacak personelinize fuarla ilgili bir eğitim verilmesidir. Şirketinizi temsil edecek personel daha önceden hazırlanmış sunumlarla desteklenmelidir. Ziyaretçileri ve potansiyel müşterileri iletişimde tutabilecek tanıtım broşürleri, malzemeleri ve kataloglar daha önceden hazır edilmelidir.
Son olarak, fuar süresince ve fuardan sonra fuara katılan personel, hedeflerini ve aksiyon planını ne kadar gerçekleştirdiği doğrultusunda raporlar hazırlamalı ve yöneticilerine sunmalıdır. Fuardan sonrada, şirket yönetimince fuarın değerlendirilmesi yapılmalı ve bu değerlendirme personelle paylaşılmalıdır.
Bence sıraladığım bu hususlar çok önemlidir. Fuar organizasyonları için çok şey söyleyebilir ve çok şey yazabiliriz. Söylemeliyiz ve de yazmalıyız. Fuar ve sergi organizasyonları sadece ticari amaçlara hizmet etmez, uluslararası ve insani ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunur. Fuar düzenlenen şehre zenginlik getirir. Ulusal ekonomiler için pozitif yönde tetikleyicidir. Bu olguların somut örneklerini Almanya ve Almanya’nın şehirlerinde gösterebiliriz, Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover ve diğerleri. Kısacası, fuarlar iyi değerlendirildiklerinde yeni iş fırsatlarıdır.
Rıdvan Ismail
Depolama Ve Lojistik Sistemleri Uzmanı
TRIO Danışmanlık Hizmetleri, ridvan.ismail@trio-danismanlik.com