Küresel tekstil ve hazır giyim endüstrisinin en önemli üretici ülkelerinden Hindistan, köklü bir geçmişle bu sektörde yer alıyor. Hindistan Tekstil Makine ve Aksesuarları Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Jugal Kishore Pansari tekstil makine ihracatıyla ilgili son rakamları ve derneğin faaliyetlerini ‘Hindistan Özel Sayısı’ için Tekstil Teknoloji Dergimize değerlendirdi. Bugün 75’inci yılını kutlayan Hint Tekstil Aksesuarları Ve Makine Üreticileri Birliği (ITAMMA)’nın temeli bağımsızlık öncesinde atıldı. ITAMMA, Hint ulusuna ve tekstil sektörüne hizmet verdiği şanlı geçmişinde teknoloji, en yeni makineler, parçalar ve hizmet tedariki ile ihracata sunduğu katkıyla başarılara imza atıyor.
ITAMMA Başkanı Jugal Kishore Pansari Tekstil Teknoloji dergisine derneğin faaliyetleri ve Hindistan tekstil sektörü ile ilgili bilgiler verdi.
Şu anda Hindistan’da aynı şemsiye altındaki diğer organizasyonlara bağlı üyelerle birlikte 400’den fazla üyesi bulunan ITAMMA, birçok dernek ve ticaret odasının da bağlı olduğu NABET tarafından “Ulusal düzeyde” “Diamond Grade” olarak onaylandı. Ayrıca en prestijli ödüllerden biri olan Hindistan Çevre Sorumluluk Ödülü’ne de layık görüldü.
ITAMMA; teknoloji, yetenek, ürün yelpazesi ve Hint tekstil sektörünü uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Hindistan’da ve yurt dışında ITMA, ITM, DTG, VTG, Indo Intertex, ITMA-Asya, Irantex gibi fuarlara düzenli olarak katılıyor. Sektördeki üyeler, üst düzey yöneticiler ve girişimciler arasında daha fazla etkileşim için Network Yemekleri düzenliyor. ITAMMA, 4 yıldan bu yana Hindistan’ın dünyaca ünlü ITME fuarlarını düzenleyen India ITME Society’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Üyelerimizi ihracatta teşvik etmek için “İhracatta Mükemmellik Ödülleri” veriyoruz.
ITAMMA olarak, üyelerimize 5S, LEAN Yönetimi, Endüstri 4.0, sarı kemer sertifikası, TPM, SIFIR HATA SIFIR ETKİ (ZED sertifikası) gibi çalışmalar, seminerler, atölyeler, LEAN Kümeleri, uzman görüşü, vb. destek ve rehberlik hizmeti veriyoruz.
ITAMMA, Araştırma ve Geliştirme alanında 4 ülkede ve 27 kurumda MOU ortağı olan üyelerimiz için Hindistan’da bir Ar-Ge platformu kurdu.
ITAMMA inovasyon ekosistemi kavramına katkıda bulunmak amacıyla tekstil sektöründe ve çeşitli tekstil gruplarında inovasyon ve teknoloji gelişimine yönelik düzenlenen, fabrikalar, makine ve yedek parça üreticileri, danışmanlar, akademisyenler ile devlet kurumlarının aktif katılım gösterdiği “Eko-Sistem Kurma Atölye Çalışmaları”na öncülük ediyor.
Hükümet politikaları ile desteklenen “Works in India”, “Skill India” ve “Start Up India” gibi programlar da bu atölye çalışmaları sırasında etkin bir şekilde ele alınıyor.
ITAMMA; tekstil, metalurji, hızlı prototipleme ve 3D baskı, mekatronik ve düşük maliyetli otomasyon, ürün tasarımı gibi alanlardan 78 Teknoloji uzmanı bulunan ITAMMA Uzman Paneli‘ni tanıttı.
Günümüzün akıllı ve dijital üretim dünyasında, küresel çapta zorlu bir pazarda sürdürülebilir büyümenin sloganı olan sorumlu üretim dönemi düşünülerek geliştirdiğimiz bu proje 5S, Lean, Ürün Tasarım Projeleri, Operasyonel Mükemmellik gibi etkinliklerle destekleniyor. Pnömatik, hidrolik, elektronik ve bilgisayar gibi alanlardaki teknolojilerde muazzam bir gelişmeye tanık olduk ve aynı zamanda tüm bu teknolojilerin yerli makine ve aksesuarlarda da uygulandığını görüyoruz.
Üyelerimizi bu alanlara ağırlık vermeye teşvik etmek için ayrıca “Hint Malı Mükemmellik” ve “Operasyonel Mükemmellik” başlığıyla ödüller verdik.
Ayrıca bu teknolojiler konusunda üyelerimizde bir farkındalık yaratmak amacıyla ITAMMA Voice dergimizde Lean, ZED, Endüstri 4.0 Üretimi, Dijital ve Akıllı Üretim, İnovasyon, Kaizen, KATA ve 5S gibi konularda “Operasyonel Mükemmellik”; kirlilik kontrolü sorunlarını ve sorumlu üretim süreç ve prosedürlerini ele alan “Going Green”; “Hint Malı” mesajını ve faydalarını anlatan “Yeni Nesil İmalat” ve ITAMMA’nın Hindistan Tekstil Mühendisliği Sektörünün büyümesi için yaptığı hizmet ve faaliyetleri ile Hint tekstil sektörünü bir dünya lideri haline getirecek olan “Brand India” temalarına yer verdik.
Bu arada, İtalya’dan yapılan ihracat Mayıs 2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre % 8 arttı. Temel olarak eczacılık ürünleri, kimyasal ürünler ve bitkisel ürün satışları % 49,8 oranında artarak 43,8 milyar Avro’ya yükselirken, makine ve teçhizat % 4,3, tekstil, giyim ve deri % 19,8 ve temel metal ve metal ürünlerinde ise % 6,6 artış gözlendi. Çoğunlukla ABD (%16), Almanya (%8,4), İsviçre (%21,4), Fransa (%8,4), Hollanda (%19,8), İspanya (%5,4), Belçika (%7,5), İngiltere (%6,5), Çin (%3,5) ve Polonya (%1,7) gibi ülkelere yapılan ihracatta artış yaşandı.
Türkiye aynı zamanda dünyanın en önemli tekstil ve konfeksiyon üreticileri ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. 2017 yılında giyim, otomotivin ardından ülkenin toplam ihracatının % 9,4’ünü oluştururken, Türkiye’nin en başarılı ihracat ürünü olan triko ise 8,8 milyar ABD Dolarına ulaştı (toplam ihracatın %5,6’sı). Dokuma giyim ihracatı ise 6,0 milyar ABD Dolarına (toplam ihracatın %3,8’i) yükseldi.
Dünya Ticaret Örgütü‘nün (DTÖ) 2016 verilerine göre, Türk giyim sektörü %3,39’luk bir pay ile dünyanın en büyük 6. ve AB’nin ise en büyük 3. Tedarikçisi konumunda yer alıyor. Örme kumaşlarda %4,06 oranında, tüm dünyada dokuma giyim ihracatında ise %2,73 oranında paya sahiptir.
COMMENTS