Picanol’den İki Yeni Makine Müjdesi

Dokuma makineleri alanında lider üreticilerden biri olan Picanol’ün Pazarlama ve İletişim Müdürü Erwin Devloo, bu ay içerisinde iki yeni dokuma makinesini piyasaya süreceklerinin müjdesini verdi. Bu makinelerden biri yeni nesil hava jetli dokuma makinesi OmniPlus-i Connect diğer ise rapierli dokuma makinesi OptiMax-i Connect.

Picanol’den İki Yeni Makine Müjdesi

Erwin Devloo, Picanol Pazarlama ve İletişim Müdürü 

Tekstil Teknoloji dergimizde yer alan ‘Belçika Özel Bölümü’ için Picanol’ün Pazarlama ve İletişim Müdürü Erwin Devloo ile bir röportaj gerçekleştirdik. Pandemiyle birlikte değişen tedarik zinciri, müşteri beklentileri ve Picanol’ün yeni ürünleriyle ilgili bilgi veren Devloo, Türkiye’nin Avrupa’ya coğrafi yakınlığı nedeniyle avantajlı bir konumda yer aldığını söyledi. Devloo, “Önümüzdeki yıllarda Türk tekstil sektörü için önemli bir büyüme öngörüyoruz.” dedi.

Geçtiğimiz aylarda iki yeni rapier makinesini piyasaya sürdünüz. Bu makinelerle ilgili müşterilerinizden ne tür geri dönüşler ve yorumlar aldınız?

ITMA Asia + Citme fuarında iki yeni rapier modeli tanıttık: GtMax S (ipek dokumaya özel) ve GtMax-i 3.0 S. Bu makineler daha yüksek bir performans ile üretim yapabiliyor ve bu sayede Çin’deki konumumuzu pekiştirmiş olduk. Böylece bu ülkeden gelen siparişler daha yüksek bir rakama ulaştı. Bunun yanı sıra Picanol Belçika da şu anda geliştirdiği yeniliklerin tanıtımını yapıyor.

Dokuma makinelerinde önümüzdeki yıllarda ne gibi yenilikler ve gelişmeler bekleniyor?

Yeni bir makinenin tasarımına başlarken, önceki nesle göre birkaç pik daha hızlı hale getirmekten daha iyisini yapmalıyız. Bugünün dünyası üniteler arası bağlantı, kullanıcı merkezli tasarım, sezgisel kontroller, kendi kendine öğrenme kapasiteleri ve sürdürülebilirlikle ilgili durumda. Bunlar, geleceğe yönelik bir tasarım için olmazsa olmaz kriterlerdir. Bu 4 temel ilkeyi, herhangi bir Picanol makinesinin veya özelliğinin tasarımı için başlangıç noktası olarak hizmet etmeleri adına bir araya getirdik: Akıllı Performans, Sürdürülebilirlik, Veriye göre Yönlendirme ve Sezgisel Kontrol.

Bunu akılda tutarak, yakın zamanda dokuma işletmecilerini sezgisel dokuma dünyasına davet eden yeni bir dijital platform olan PicConnect’i piyasaya sürdüğümüzü de hatırlatmak isterim.

Ve bu ayın sonuna doğru, veriye dayalı yeni nesil hava jetli ve rapierli dokuma makinelerini tanıtacağız: OmniPlus-i Connect ve OptiMax-i Connect.

Bu günlerde dokuma makineleriyle ilgili müşterilerinizden en sık hangi talepleri alıyorsunuz? dokuma makinelerinize en çok hangi ülkelerden talep geliyor?

Müşteriler sürdürülebilirlik, endüstri 4.0’a hazır olmak, kullanım kolaylığı ve verimlilik talep ediyorlar. Bunların tümü dört temel ilkemizde bir araya getirilmiş durumda: Akıllı Performans, Sürdürülebilirlik, Veriye göre Yönlendirme ve Sezgisel Kontrol.

“Türk Tekstil Sektörü İçin Önemli Bir Büyüme Öngörüyoruz”

Türkiye, özellikle pandemi sürecinde Avrupa için yeniden önemli bir tedarik noktası haline geldi. Türk tekstil pazarı ve potansiyelleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye, tekstilde başarılı olmak için gereken her şeye sahip. Bu endüstride çok uzun bir geleneğe ve güncel üretim tesislerine sahipler. Ayrıca son yıllarda sürekli devam eden yatırımlar sayesinde elde ettikleri tekstil bilgisinden bahsediyorum.

Dünya pazarındaki son gelişmelerle birlikte distribütörler, tek tedarikçi olarak Çin’e bağımlı olma tehlikesini fark ettiler. Bunun için Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve tabii ki Türkiye gibi diğer tekstil üreten ülkelere geri dönüyorlar. Özellikle Türkiye’nin Avrupa’ya coğrafi yakınlığı büyük bir avantaj durumunda. Bu perspektifte önümüzdeki yıllarda Türk tekstil sektörü için önemli bir büyüme öngörüyoruz.

Covid- 19 bize sürdürülebilirliğe ve çevreye duyarlı ürünlere daha fazla önem vermemiz gerektiğini gösteriyor, tekstil ve dokuma makineleri endüstrisinde sürdürülebilirliği nasıl iyileştirebiliriz? Picanol firmasının sürdürülebilirlik politikası nedir?

1936’da kurulan Picanol firması, geleneksel bir dokuma makinesi üreticisinden, ileri teknoloji dokuma makineleri, mühendislik harikası döküm çözümleri ve özel yapım kontrolörlerin geliştirilmesi, üretimi ve satışı konusunda uzmanlaşmış uluslararası, müşteri odaklı bir gruba dönüştü. Sürdürülebilirlik ve uzun vadeli odaklanma, son 85 yıldır hikâyemizde yinelenen bir tema oldu. Sürdürülebilirlik anlayışımız öncelikle ürünlerimizde ve süreçlerimizde kendini gösteriyor; örneğin, enerjiyi daha verimli kullanan dokuma makinelerinin tasarımı için simülasyonların kullanılması, hurda demirin yüksek teknolojili dökümlere dönüştürülmesi, dayanıklı mekanik bileşenler ve optimum kumaş kalitesi ve daha az atık sağlayan gelişmiş elektronikler vb. Günümüzde sürdürülebilirlik Picanol Group’un geliştirmeden üretime kadar tüm süreçlerinde ve ürünlerinde iç içe geçmiş durumdadır.

“OmniPlus-i Connect ve OptiMax-i Connect’i İlk Kez ITM 2022’de Tanıtacağız”

 Picanol için 2021 şu ana kadar nasıl geçti? 2022’den beklentileriniz nelerdir?

2020 yılının ilk yarısında tüm dünyayı tesiri altına alan Covid-19 pandemisinin ağır etkisinin ardından 2020 yılının ikinci yarısında başlayan toparlanma 2021 yılında da devam etti. Hem dokuma makineleri faaliyetleri (Picanol) hem de diğer endüstriyel faaliyetler (Proferro, PsiControl) güçlü bir gelir artışı gösterdi. HY21 Düzeltilmiş FAVÖK, sabit maliyetlerin satışlarla orantılı olarak artmaması nedeniyle geçen yıla göre %281 arttı. Kazançlardaki bu güçlü iyileşme, kısmen yüksek sayıdaki siparişler nedeniyle tam olarak satış fiyatlarına yansıtılamamış olan artan bileşen fiyatlarının olumsuz etkisine rağmen elde edildi.

ITM 2022’de sergilemeyi düşündüğünüz yeni ürünleriniz var mı?

ITM 2022, PicConnect, OmniPlus-i Connect ve OptiMax-i Connect gibi yeni tanıtılacak olan yeniliklerin sergileneceği ilk uluslararası tekstil makineleri fuarı olacak.

Röportaj: Dilek HAYIRLI 

COMMENTS