Bir Güney Asya ülkesi olan Hindistan, dünyanın yedinci en büyük coğrafi alanını oluşturuyor. Muhteşem bir doğaya, fazlasıyla nemli bir iklime sahip olan ülke; yer yer tropik biraz da ütopik bir yaşam felsefesiyle dinler, diller, kültürler karmasını bir arada bulunduruyor.
Hindistan, ya da resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya’da bulunur. Yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük yedinci ülkesidir. Nüfusu en kalabalık ikinci ülke olan Hindistan, dünyanın en büyük demokrasisine sahiptir. Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi olan ülkenin deniz kıyısı 7.517 kilometre uzunluğundadır.
Başkenti Yeni Delhi’dir. Diğer önemli şehirleri arasında; Bombay, Varanasi, Goa, Agra, Japur ve Mumbai bulunur. Kuzeyinde Keşmir ve Çin, kuzeydoğusunda Nepal ve Bhutan, doğusunda Bangladeş ve Birmanya, güneydoğusunda Seylan, güneyinde Hint Okyanusu, kuzeybatısında Pakistan vardır.
Nüfusun Çoğunluğu Hindu
Hindistan’da Hinduizme inanan insan sayısı ülkenin yüzde 81’lik dilimini oluşturur. Dinin gündelik yaşam üzerinde büyük etkisi olduğu ülkede bunu yüzde 12’lik oranla Müslümanlık takip eder. Ayrıca Hristiyanlık ve Budizm de hâkim inançlar arasındadır.
Ekonomisi Hizmet ve Tarım Sektörüne Bağlı
Hindistan ekonomisi iki farklı yapıya sahip. Bir yanda, orta sınıfın en zeki insanlarını çalıştıran, modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayalı hizmetler sektörü, diğer yanda çoğunlukla az eğitimli iş gücünün çalıştığı tarım sektörü yer alıyor. İmalat sektörü geleneksel olarak kalitesiz ürünler nedeniyle yetersiz olmasına rağmen, bu durum son yıllarda değişmeye başladı. Hizmetler sektöründeki güçlü büyüme neticesinde sektörün GSYİH içinde payı 2018 yılında; %46,9 olarak gerçekleşirken sanayinin payı; %29,2, tarım sektörünün payı ise; %16,5 oldu. 2019 yılı tahminlerine göre ise ana sektörlerin GSYİH’dan aldıkları pay şu şekildedir: Tarım; %15,9, sanayi; %29,4 ve hizmetler; %47,2.
Hazır Giyim ve Tekstil İhracatı Arttı
Hindistan’da hazır giyim ve tekstil sektörünün toplam ihracatı 2018 yılı Haziran – 2019 yılı Şubat arasındaki 9 aylık dönemde %2 artışla 27,2 milyar dolara yükseldi.
Bu dönemde, elyaf ihracatı %25, iplik ihracatı %17, filament ihracatı %12 oranında artarken, hazır giyim ihracatında ise düşüş oldu.
Hindistan’ın başlıca pazarlarının AB, ABD ve BAE olduğu ve bu üç pazarın ülkenin toplam hazır giyim ve tekstil ihracatının %54’ünü oluşturduğu kaydedildi.
Kast Sistemi Hâkim
Hindistan’da toplumsal örgütlenme kast sistemine dayanır. İnsan hakları prensiplerini hiçe sayan bir ayrımcılık unsuru olan kast düzeni, Hindistan’da uzun süredir hüküm sürmektedir. Yerlilerin hayatının her alanında bu düzenin etkisi hâkimdir. Ancak aynı kast içindekiler birbirleriyle evlenebilirler. Kimin hangi mesleği yapacağını da kast sistemi belirler. Kast sisteminde sınıflandırma zenginlik ya da fakirlik durumuna göre yapılmaz, temelli Hinduizm inancının prensiplerine dayanır.
Turistler Akın Ediyor
Her sene milyonlarca turistin akın ettiği Hindistan da gezilmesi gereken yerlerin başında Golden Triangle gelmelidir. Burası ziyaretçilerini, tarihi ve mimari eserleriyle büyüleyecektir. Taj Mahal Sarayı, Jaipur Sarayı ve hisarları etkileyicidir. Hindistan’ın doğusunda yer alan Puri ve Konark tapınakları da görülmeye değer yapılardır. Plajlarıyla da ünlü olan Hindistan Bombay’da yer alan Juhu ve Chopatti plajları, Goa’da yer alan plajı ve dünyanın ikinci büyük plajı olan Marina Plajı da Hindistan’ın sayısız güzelliklerinden bazılarıdır.
COMMENTS