Superba Akıllı Otomasyon Hamlesi KR1 ile Tekstil Endüstrisinde Yeni Dönem
Röportaj: Tuğba KARADEMİR
Superba, geliştirdiği ileri otomasyon çözümleriyle, sadece tekstil sektöründe değil, bobinle üretim yapılan tüm sanayi kollarında verimliliği artırmayı, iş gücü bağımlılığını azaltmayı ve kaliteyi standartlaştırmayı hedefliyor. Superba Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Raphaël Boulmeau; “KR1 otomatik düğümleme robotunun devreye alınmasıyla artık bobin kullanan her üreticiyi potansiyel müşterimiz olarak görüyoruz.” diyor.
Tekstil sektöründe otomasyon ve dijitalleşmenin önemi her geçen gün artarken, Superba yenilikçi çözümleriyle bu dönüşümün öncüsü olmaya devam ediyor. Artan maliyetler ve nitelikli iş gücü bulmadaki zorluklar karşısında üreticilere sürdürülebilir ve verimli sistemler sunan şirket, özellikle KR1 otomatik düğümleme robotuyla dikkat çekiyor. Hem Türkiye pazarında hem de global ölçekteki yatırımlarıyla Superba, sadece tekstil makineleri değil, aynı zamanda akıllı üretim teknolojileri alanında da güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyor.
KR1 Sadece Makine Değil, Bir Üretim Ortağı
2024 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti? Üretim hacmi, siparişler ve ihracat pazarları açısından değerlendirebilir misiniz?
2024 yılı, hem küresel sanayi genelinde hem de Türk sanayisi özelinde uluslararası gelişmeler ve artan işçilik maliyetleri nedeniyle pek çok zorlukla karşılaştığımız bir yıl oldu. Bu sorunlara yönelik çözümlerden biri de otomasyon. Bu bağlamda Superba, düğümleme, bobin taşıma ve kalite kontrol konularında yardımcı sistemler geliştirdi.
Son birkaç yıldır, giderek artan şekilde sanayiyi yerel tutma ihtiyacını gözlemliyoruz. Dış kaynak kullanımı bir çözüm gibi görünse de bir diğer etkili seçenek de otomasyona yatırım yaparak maliyetleri düşürmek ve Türkiye’deki yerel becerileri korumak. Bu, kimya, otomotiv ve gıda işleme gibi birçok endüstriyel sektörde zaten mevcut olan bir yaklaşım.
Bu doğrultuda ürün portföyümüzü çeşitlendirme kararı aldık ve Superba, müşterilerimiz için otomasyon çözümleri geliştirmeye başladı. Bu iş birimi, geleneksel tekstil makineleri portföyümüze tamamlayıcı bir nitelik taşıyor.
Superba’nın KR1 çözümü, bobinleri otomatik olarak taşıyan ve düğümleyen, görsel kontrolle entegre çalışan bir sistem olarak öne çıkıyor. POY, DTY, BCF, Spandex, suni çim, lastik kord bezi, bant ve daha fazlası gibi en hassas ve en sofistike ipliklerde kullanılabiliyor.
KR1 ile Superba’nın müşterilerinin verimliliğini artırma taahhüdü devam ediyor; sistem, 7/24 çalışan endüstriyel bir robotla destekleniyor. Bu çözümler yeni üretim yatırımları için uygunluk sağlıyor.
Superba’nın güçlü olduğu küresel pazarlar hangileridir? Gelecek vadeden yeni pazarlar nerelerdir? Türk pazarının Superba açısından önemi nedir?
Otomasyon dünya genelinde sıcak bir konu. Bobin kullanan her sanayi şirketi, taşıma aşamalarını azaltmak ve makineleri birbirine bağlamakla ilgileniyor. Türk pazarı halihazırda birçok uygulamada otomasyon kullanıyor. Bizim çözümlerimiz, yeni üretim yatırımları için uygun olduğu gibi mevcut kurulumlara özel tasarımlar da sunuyoruz.
“Enerji verimliliği, geliştirme süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası”
Sürdürülebilirlik, dünya genelindeki tekstil üreticileri için önemli bir konu. Superba’nın bu konudaki politikası nedir?
Enerji verimliliği, geliştirme süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası. Superba olarak yeni makineler geliştirirken ya da mevcut makineleri iyileştirirken enerji tüketimini sınırlamaya büyük özen gösteriyoruz. Ar-Ge departmanımız bu alanlarda sürekli çalışmakta ve bu konuda hem iç süreçlerde hem de müşterilerimizle birlikte önemli ilerlemeler kaydediyoruz.
Gelişmiş otomasyon ve üretimde stok kontrolünün hassaslaştırılması sayesinde genel maliyetler, enerji ve iş gücü ihtiyacı azaltılabiliyor. Otomasyon teknolojilerine yatırım yaparak üretim maliyetlerini kontrol altında tutulan, optimize edilmiş ürünler sunmak konusunda müşterilerimizi destekliyoruz.
Bu çabalar, müşterilerimizin karbon ayak izini azaltmasına olanak sağladığı için büyük önem taşıyor. Bu vizyonu, nihai tüketiciye kadar ulaştırmak istiyoruz.
Üretim maliyetlerini azaltmak tüm tekstil fabrikalarının önceliği. Superba’nın makineleri bu alanda nasıl yardımcı oluyor?
Enflasyon ve çeşitli tarifelerdeki artış gibi faktörlere karşı koymak için sanayinin işletme maliyetlerini azaltması gerekiyor. Bunun çözümü ise otomasyon. Operatörlerin yerine makinelerin devreye alınması ve kalite kontrol cihazlarının kullanılması sayesinde üretim maliyetleri düşürülebiliyor. Ayrıca iş gücü bulma sorunlarının önüne geçilmesine de yardımcı oluyor. Fiziksel olarak zorlayıcı tekrarlayan görevlerin yerine getirilmesini sağlayarak verimliliği artırıyor ve sonuçlar kişisel faktörlere bağlı olmuyor.
Dijitalleşme, daha yüksek verimlilik ve sadeleşme için ortak bir dil oluşturmanın yolu. Superba bu süreci nasıl uyguluyor ve neden önemli?
KR1 otomasyon hücresinden veri toplanıyor. Bu dijitalleşme, müşterilerimizin üretim planlamasını, izlenebilirliğini ve bakım takvimini proaktif bir şekilde organize etmelerini sağlıyor. KR1, üretimin optimize edilmesi için gerekli verileri Üretim Yürütme Sistemine (MES) sağlayabiliyor.
Bu alandaki hızlı gelişmeler, makinelerin dijital ikizlerinin kullanılmasına da olanak tanıyor. Ayrıca yapay zekâ desteğiyle görsel kontrol sistemlerimiz, bobinleri doğrulamak ya da reddetmek için veri tabanını genişleterek kendi kendine kalibrasyon yapabiliyor. Derin öğrenme tabanlı görsel sistem, karışıklık, bükülme, safsızlık gibi kusurları anında tespit ederek insan kapasitesinin ötesinde kalite kontrol sağlıyor.
Isı ayarı ve halı ipliği sektörlerinde önümüzdeki yıllarda ne gibi yenilikler ve gelişmeler bekleniyor?
Bobinlerin taşınması gereken birçok alanda varlık gösteriyoruz. POY, DTY, BCF, Spandex, suni çim, teknik iplikler, lastik kord bezi ve bant gibi pek çok iplik türü için uygun çözümler sunuyoruz. Bu düğümleme makinesi, 7/24 çalışan bir üretim hattını mümkün kılıyor ve müşterilerin verimliliğini artırıyor. Isı ayarı uzun zamandır uzmanlık alanlarımızdan biri. KR1 otomatik düğümleme robotunun devreye alınmasıyla artık bobin kullanan her üreticiyi potansiyel müşterimiz olarak görüyoruz.
Şirket olarak yakın gelecekte yeni yatırımlarınız ve yeni makine geliştirmeleriniz var mı? 2025 hedefleriniz nelerdir?
Yapay zekânın giderek daha yaygın hale geldiği, dijitalleşme ve otomasyonun arttığı bu yeni çağın eşiğindeyiz. Teknoloji ile sürdürülebilirliği uyumlu hale getirmek önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu nedenle robot destekli otomatik düğümleme sistemi geliştirdik. KR1 sistemi, birçok sanayi dalında kullanılabilir; bobinlerin taşınması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve kalite kontrolünü sağlıyor.